Efter nyt tæt samarbejde mellem Putins Rusland og Nordkorea: Ny verdenskrig ulmer som aldrig før

Emil Martesen

12 uger siden

|

24/06/2024
Nyheder
Foto: Vladimir Smirnov/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Vladimir Smirnov/AFP/Ritzau Scanpix
En ny verdenskrig ulmer som aldrig før.

Dagens topnyheder

Krigen mellem Ukraine og Rusland har for alvor nået bristepunktet, og i tirsdags blev også endnu en mindeværdig dag, da den russiske præsident, Vladimir Putin, lagde vejen forbi Nordkorea for første gang i 24 år.

Et besøg, som Rusland-forsker ved Syddansk Universitet Flemming Splidsboel kaldte yderst symbolsk:

"Det er meget symbolsk for at vise, at de har et gensidigt fordelagtigt forhold", fortalte han til Ekstra Bladet og tilføjede, at besøget sender et signal om tæt samarbejde og taknemmelighed fra Putins side.

Besøget mundede da også ud i en aftale, der bestemt ikke faldt i god jord hos Vesten.

Men omvendt møder USA's vedvarende militære støtte til Ukraine skarp kritik fra Nordkorea.

Mandag udtrykte Pak Jong-chon, en af Nordkoreas øverste militære ledere, sin bekymring i en erklæring via det nordkoreanske statsmedie KCNA.

Han lagde ikke skjul på, at Ruslands ret til gengældelsesangreb er legitim, især efter at USA har tilladt Ukraine at bruge amerikanske våben til at angribe militære mål i Rusland.

Ifølge Pak Jong-chon risikerer USA at fremprovokere Rusland til hårde modsvar, hvilket kan udløse en potentiel 'ny verdenskrig'.

Bekymringen kommer kort efter, at Nordkorea og Rusland har indgået aftalen fra i tirsdags om gensidig hjælp i tilfælde af angreb.

Beskyldninger fra USA og Sydkorea om ulovlig våbenhandel mellem Rusland og Nordkorea er blevet afvist af begge lande.

Alligevel skrev The Washington Post, baseret på data fra den amerikanske forskningsorganisation C4ADS, at Rusland muligvis har modtaget omkring 1,6 millioner artillerigranater fra Nordkorea.

Internationale analytikere mener, at den nylige aftale mellem Rusland og Nordkorea kan bane vejen for yderligere våbenhandel.

Mandag udsendte Sydkorea, USA og Japan en fælles erklæring, hvor de fordømmer samarbejdet mellem Nordkorea og Rusland. Den sydkoreanske tv-station TV Chosun skrev, at Nordkorea planlægger at sende ingeniører og bygningsarbejdere fra militæret til de områder, som Rusland har besat i Ukraine.