Efter drabet på 13-årig dansk pige: Særlig detalje kan få gerningsmand ud af fængslet om 5 år

Emil Martesen

25 uger siden

|

15/03/2024
Nyheder
Foto: Presse-fotos.dk
Efter drabet på den 13-årige danske pige kan en særlig detalje få gerningsmanden ud af fængslet om fem år.

Dagens topnyheder

Mandag klokken 22:10 modtog Nordjyllands Politi et alarmopkald, der førte dem til et gruopvækkende fund nær varmeværket på Gravensgade.

Ved ankomsten stødte patruljer og ambulancepersonale på en svært tilskadekommen pige, som desværre blev erklæret død på stedet.

Senere kom det nemlig frem, at en 17-årig dreng er sigtet for drab og voldtægt af en 13-årig pige natten til tirsdag.

Og selvom der har været skrevet meget frem og tilbage, så blev der for en stund lagt låg på sagen onsdag klokken 14, da der blev taget hul på grundlovsforhøret.

Her blev den 17-årige dreng varetægtsfængslet ved Retten i Hjørring.

Men det stopper ikke her.

Nu rejser der sig nemlig et komplekst juridisk spørgsmål om alderens betydning i retssystemet. Sigtelsen, der omfatter voldtægt, kvælning, og drab begået med knyttet hånd og mursten, belyser den gråzone, der findes i retsbehandlingen af unge, der bryder loven med grove overtrædelser.

Den sigtede, som på gerningstidspunktet var under myndighedsalderen, har indrømmet sig skyldig i vold med døden til følge, men nægter sig skyldig i drab og voldtægt.

Med sin 18-års fødselsdag lige om hjørnet, står vi overfor en juridisk nuance, hvor alder ved gerningstidspunktet, og ikke ved retssagens afholdelse, vejer tungt i vurderingen af straf.

Ifølge juridiske eksperter, kan den unges alder potentielt medføre en mildere straf:

"Der er en mulighed for, at retten vil se på hans unge alder, og om den kan gøre, at straffen bliver formidlende", lyder det fra Lotte Helms, der er ph.d. i strafferet og kriminalret på Syddansk Universitet, ifølge TV 2.

Og nu sætter Jørn Vestergaard, strafferetsekspert og professor emeritus ved Københavns Universitet, ord på hvor længe der kan gå, før den sigtede er en fri mand, som følge af, at han bliver dømt.

Det skriver B.T.

Han lægger ikke skjul på, at grundet hans unge alder på gerningstidspunktet, vil et godt bud være, at han får højest otte års fængsel, og mindre hvis han dømmes for vold med døden til følge og ikke drab. Dømmes han også for voldtægt, kan straffen muligvis blive højere.

Han fortæller i samme ombæring, at 10 år kan komme på tale, hvis der er tale om en af de allergroveste tilfælde.

Men faktisk kan den sigtede være en fri mand langt før.

Der er nemlig mulighed for prøveløsladelsen, når to tredjedele af straffen er afsonet.