”Bankerne tager i gennemsnit en overpris på to procentpoint for et lån”, udtaler Johannes Raaballe, lektor fra Aarhus universitet.
Bankerne scorer derfor høje fortjenester på både private og erhvervsdrivende, som ender med at betale i dyre domme for deres lån. Heldigvis er der hjælp at hente.
Bankerne øger indtjening
For de private låntagere er udlånsrenten 2,5 procentpoint for høj, mens udlånsrenten over for erhvervsdrivende er 1,5 procentpoint for høj, ifølge Johannes Raaballe. Det er især manglende konkurrence og for høje omkostninger i bankerne, der er årsag til de dyre banklån.
Bankernes indtjening er steget til 82 % af den samlede omsætning, hvilket er meget sammenlignet med, at deres indtjening før finanskrisen kun udgjorde 35 % af omsætningen. Med andre ord har bankerne øget deres indtjening på bekostning af forbrugerne.
Sammenligning presser bankerne
Problemet med den manglende konkurrence blandt bankerne kan løses gennem mere gennemsigtighed på markedet. Denne gennemsigtighed er der flere sammenligningssider, der arbejder på at skabe, og det gør det muligt for forbrugeren at opdage ellers skjulte renter og gebyrer.
Derved vil du som forbruger blive i stand til at træffe det rigtige valg af lån, og bankerne med de dyre lån vil i højere grad blive fravalgt. Det øger presset på bankerne med de dyreste lån, som vil blive nødsaget til at sænke udlånsrenten for at tiltrække kunder.
Undersøg markedet
Alt andet lige vil de dyre banklån betyde, at de danske forbrugere vil mindske deres forbrug og investeringer. For at undgå denne udvikling, bør du undersøge, hvilke banker der tilbyder de billigste lån - hvad enten det er forbrugslån, billån eller et helt tredje lån, du er på udkig efter.
Sammenlign forskellige bankprodukter og tjenester på samlino, og få overblik over de forskellige udbydere og deres priser.