Dramatisk fortælling: Fra dronning til hore

Elo Christoffersen

|

28/12/2013

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I tilknytning til udstillingen ”Klæder skaber film” opfører foredragsholder og historiefortæller Lisbeth Weitemeyer fortællingen om Caroline Mathildes skæbne. Det er en beretning om magt, begær og had, men først og fremmest om et ulykkeligt ægteskab og en fatal forelskelse.

Filmen ”En Kongelig Affære”, der netop omhandler denne historie, er også repræsenteret i udstillingen med en afdeling af flotte filmkostumer.

- Historien om den unge Caroline Mathilde er en stærkt bevægende skæbnefortælling om et forfejlet ægteskab og en kærlighedsaffære der fik ulyksalige følger. Selvom begivenhederne fandt sted for mange år siden, er det eviggyldige følelser, der er på spil her. Publikum får et indblik i en ung mors kamp for at beholde sine børn og ikke mindst den sorg og fortvivlelse hun oplever, da forholdet til Struense bliver afslører, siger dramaturg Lisbeth Weitemeyer, der i den dramatiserede fortælling på Koldinghus spiller en kvinde, der har forbindelser til kongehuset.

Caroline Mathilde kom som 15-årig i 1766 alene til Danmark for at blive gift med sin fætter, den 17-årige Christian 7, der kort tid forinden var blevet kronet til konge af Danmark og Norge. Det unge par skulle nu leve op til forventningen om at sikre arvefølgen til den danske trone.

Ægteskabet mellem Christian 7. og Caroline Mathilde blev dog alt andet end lykkeligt og harmonisk.  Den unge konge led af sindssyge, hvilket med tiden gjorde ham mere og mere utilregnelig.

I 1768 blev Johann Friedrich Struensee knyttet til hoffet som læge for kongen. Her mødte han den ensomme og forsømte Caroline Mathilde, hvilket udviklede sig til en forelskelse mellem de to. Denne forelskelse fik dog fatale konsekvenser. I april 1772 svang bødlen øksen over Struensee på skafottet på Øster Fælled.

Den unge Caroline Mathilde blev deporteret til Celle i Hannover, hvor hun døde, knap 25 år gammel.

Fortæller Lisbeth Weitemeyer er foredragsholder og historiefortæller og er uddannet cand.mag. i dramaturgi og kommunikation. Arrangementet foregår den 5. januar mellem klokken 14 og 15.