For det kollapsede OW Bunker blev en sejltur fra Sortehavet til Vladivostok i det østlige Rusland nær Nordkorea dyr med et tab på mellem 40 og 80 millioner kroner.
Det skriver DR Nyheder på baggrund af e-mails og et notat, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
Midt i oktober sejlede OW Bunker en transport på 177.000 tons olie. Men af en e-mail dateret den 16. oktober, fremgår det, at OW Bunkers selskab i Singapore brød egne regler.
Selskabet havde i september fået lov til at sejle med 100.000 tons olie ad gangen. Af uforklarlige årsager sejlede OW Bunker altså rundt med 177.000 tons olie, som var købt alt for dyrt, og samtidig havde glemt at kurssikre.
DR Nyheder refererer fra en e-mail, hvor der står:
"Den 15. oktober blev ledelsen i Aalborg gjort opmærksomme på, at vi "muligvis" var markant eksponeret for et tab på oliekursen på en leverance mellem 100.000 og 150.000 tons". Og videre står der:
"OW Bunker Singapore er ikke lykkedes med at få taget hånd om de udfordringer/eksponeringer ligesom de ikke har rapporteret om denne eksponering til ledelsen."
Transporttiden er 45 dage, og da olieprisen var faldet markant i netop denne periode, risikerede man nu at tabe stort på det store parti olie, der dag for dag blev mindre og mindre værd.
For Johnny Madsen, der investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, er det rystende læsning.
- Det holder jo ikke en meter. Man skriver i børsprospektet, at man maksimalt må have 100.000 tons olie i kreditterne. Og så ud af det blå dukker der en ordre på 177.000 tons op.
- Ingen har kendt til den eller godkendt den. Man har ikke haft styr på, at man har fået sejlet olie fra Sortehavet til Fjernøsten. Lige pludselig dukker 177.000 tons olie op, siger Johnny Madsen til DR Nyheder.
Han peger på, at det ikke kan ske, hvis man har styr på alle sine positioner, som OW Bunker jo selv skrev i børsprospektet. Og at det er kritisabelt, at fondsbørsen ikke blev orienteret om, at der var et kæmpe tab i Rusland på vej.
DR Nyheder erfarer fra flere kilder, at bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen og ledelsen i selskabet i dagene omkring d. 15. og 16. oktober blev orienteret om dette tab.
DR Nyheder har efterfølgende forsøgt at forholde bestyrelsesformanden og ledelsen disse oplysninger, men de har ikke ønsket at kommentere tabet.
/ritzau/