Dollarkursen runder syv kroner for første gang i 11 år

admin

9 år siden

|

11/03/2015

Dagens topnyheder

Mens eksportvirksomhederne gnider sig i hænderne, er der skidt nyt for alle, der har tænkt sig at rejse til USA de kommende måneder og til sommer.

Dollaren blev onsdag formiddag for første gang siden marts 2003 handlet til en kurs på over syv kroner.

Dermed er den steget en halv procent i forhold til dagen før og 14 procent i forhold til kursen ved årsskiftet.

Går man tilbage til maj 2014, var kursen 5,35 kroner, og siden da er kursen altså røget i vejret med mere end 30 procent.

Og det er positivt set med danske briller, siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven:

- Det gør danske produkter billigere i USA og andre lande, hvis valuta i større eller mindre grad følger dollaren. Dermed får danske virksomheder forbedret konkurrenceevnen.

- Bagsiden af medaljen er, at importerede produkter fra de samme lande bliver dyrere, ligesom ferierejsen til USA bliver dyrere end for et år siden. Men den pris er værd at betale for dansk økonomi, siger han.

Hos Danske Bank forventer cheføkonom Steen Bocian ikke, at dollarens himmelflugt stopper her, ikke mindst i kraft af en euro, som er voldsomt svækket.

- Dertil kommer, at amerikansk økonomi er så stærk, at den amerikanske centralbank kan forventes at hæve renten hen over sommeren i år. Det trækker i retningen af en stærkere dollar, siger Steen Bocian.

Danske Bank venter dog, at dollaren topper hen over sommeren for at svækkes en smule i andet halvår.

/ritzau/