Dødelig fuglevirus har ramt Danmark: Disse danskere er særligt udsatte

Kamille Isaksen

11 uger siden

|

01/11/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er en gruppe danskere, som er i risikozonen for at blive syge af virussen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ifølge DOF BirdLife har den myggebårne Usutu-virus ramt den danske solsortbestand hårdt og forårsaget dødsfald i langt over 100.000 tilfælde de seneste måneder.

Siden sommeren er antallet af rapporter om døde eller svækkede solsorte og andre drosler steget markant.

Statens Serum Institut har nu bekræftet fund af Usutu-virus i solsorte fra 24 forskellige kommuner i hele landet.

Sådan skriver DOF BirdLife i en pressemeddelelse.

Danmarks mest almindelige fugl, solsorten, befinder sig netop nu i en krisetid.

Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmarks fugletællinger afslører markant færre solsorte i Danmark i andet halvår af 2024 sammenlignet med foregående år.

Nedgangen skyldes det dødelige Usutu-virus, der overføres til fugle via myggestik, og som især rammer drosler og kragefugle.

"Siden sensommeren har vi modtaget og samlet langt over 1.000 indberetninger fra borgere og myndigheder, der har set syge eller døde solsorte. Der er også meldinger om døde eller svækkede sangdrosler, husskader og skovskader. Disse mange indberetninger har vi henvist videre til Patologivagten på Københavns Universitet og Statens Serum Institut, som kan sætte navn på dødsårsagerne. Og det viser sig, at Usutu-virus i løbet af få måneder har bredt sig til det meste af landet. At dømme ud fra vores fugletællinger og indberetninger om døde drosler, skønner jeg, at over 100.000 danske solsorte er døde de senere måneder," siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

Dramatisk nedtur for tyske drosler

Statens Serum Institut (SSI) har siden september dokumenteret Usutu-virusi døde solsorte fra 24 kommuner landet over.

"Siden sensommeren og til nu har vi påvist Usutu-virus i hjernemateriale fra 31 ud af 48 undersøgte solsorte, der er indsendt under mistanke for virus. Fra Tyskland, hvor Usutu-virus første gang blev konstateret i fugle i 2011, ved vi, at virusset har forårsaget massedød blandt solsorte i visse regioner. I Tyskland er det estimeret, at der alene i årene 2011-2012 døde mellem 200.000 og 400.000 solsorte. Fra det første dokumenterede fund til 2016 medførte virusset et fald i bestanden af solsorte på 16 procent i de områder af Tyskland, hvor virus var til stede," oplyser Ann Sofie Olesen, seniorforsker hos Sektion for Veterinær Virologi, Statens Serum Institut (SSI). 

"Vi har set et meget højt antal fuglemyg i Danmark i løbet af sensommeren 2024 i forhold til de senere år. Og efteråret har generelt været varmt. Det er nærliggende at kæde lunere vejr og et stigende antal insekter sammen med det voksende antal tilfælde af Usutu-virus," siger Ann Sofie Olesen.

Sådan bør danskerne forholde sig

DOF BirdLife opfordrer danskerne til fortsat at holde et vågent øje med især drosler og kragefugle og indsende døde individer til obduktion og videre analyse for Usutu-virus.

Husk at tage handsker på, når den døde fugl puttes i en plastikpose og postes videre, påpeger veterinærpatologerne.

Det er primært personer, der i forvejen har svækket immunforsvar, der er i risikozonen for at blive syge af Usutu-virus, men der er ingen grund til at tage chancer.

Infektion med Usutu-virus kan give influenzalignende symptomer med feber og hovedpine og forårsage udslæt. I sjældne tilfælde kan smitten medføre hjernebetændelse og meningitis (hjernehindebetændelse).