Danmark er - næst efter Japan - det land i OECD, som tiltrækker færrest investeringer fra udlandet.
Det fremgår af DI's Globaliseringsredegørelse, der offentliggøres mandag.
Ifølge redegørelsen har danske virksomheder langt flere direkte investeringer i udlandet, end udenlandske virksomheder har i Danmark.
- Vi halter bagefter i det globale kapløb om investeringer i ny teknologi, ny produktion og dermed nye private arbejdspladser, siger administrerende direktør i DI Karsten Dybvad.
Kun få lande har et større gab end Danmark, hvor det i 2012 var på 516 milliarder kroner, svarende til 28 procent af Danmarks BNP.
- Det er dybt alvorligt, at vi ikke tiltrækker flere udenlandske investeringer. For det er et tegn på, at vores virksomheder har mistet konkurrenceevne.
- Grundlæggende investerer udenlandske investorer kun i Danmark, hvis de kan se, det er en god forretning. Tallene viser med al tydelighed, at det er for sjældent, det er tilfældet, siger Karsten Dybvad.
En tidligere undersøgelse blandt DI's medlemmer viser, at adgang til nye markeder og lavere arbejdsomkostninger er de to mest udbredte motiver for at oprette arbejdspladser i udlandet.
- Globaliseringsredegørelsen viser, at der et klart behov for en ny vækstplan, der sænker eller helt fjerner de skatter og afgifter, der rammer virksomhederne hårdest - eksempelvis PSO-afgiften og arbejdsskadeafgiften, siger Karsten Dybvad.
Han understreger, at det vil kræve et løft i konkurrenceevnen, hvis danske virksomheder for alvor skal genskabe de private job, der er tabt siden krisen.
- DI's ambition er, at vi får genskabt de 80.000 industriarbejdspladser og resten af de 175.000 private arbejdspladser, vi har tabt under krisen, og det vil kræve en yderligere forbedring af konkurrenceevnen, siger Karsten Dybvad.
/ritzau/