Folk kan ikke kan følge med i regeringens reformtempo omkring kontanthjælp, dagpenge, efterløn, førtidspension og forlods skat på kapitalpensioner. Derfor holder danskerne på pengepungen, fordi de frygter for fremtiden og deres folkepension.
Det siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen til, at kun 46 procent tror, at de får folkepension, når de når pensionsalderen. Det viser tal fra Danmarks Statistiks undersøgelse for Forsikring & Pension.
- Når man kigger på regeringens reformiver med overførselsindkomster, kan jeg godt forstå, at folk er nervøse:
- Er der noget tilbage til os, spørger danskerne selv. Det bliver jo lavet om hele tiden, siger René Christensen.
- Vi venter på opsvinget, og at folk får tillid. Der er jo masser af penge ude omkring i de private hjem. Men de bliver desværre ikke brugt.
- Derfor er der behov for at få slået bremsen i med disse reformer, så folk får tillid til, at de tør bruge af deres opsparing.
Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, forklarer i Politiken folks utryghed med, "at der er blevet ændret i vilkårene igen og igen og igen".
DF var med til at halvere dagpenge til to år og forringe efterlønnen, erkender René Christensen.
- Siden har der været masser af reformer på kontanthjælp, førtidspension og fleksjob. Særligt folk i beskæftigelse tænker: "Hvad er der til mig, hvis jeg mister job?" Er sikkerhedsnettet der stadig? siger DF's finansordfører.
Samtidig beskattes kapitalpension forlods, mens skattefradraget forringes for ratepensioner.
- Nu er der behov for, at borgerne får tillid til, at systemet kører ordentligt, siger Rene Christensen.
Han advarer mod De Radikales forslag, som fjerner ældres frynsegoder.
- Så kan det ikke betale sig at spare op, siger han.
/ritzau/