Med en række nye krav strammer Dansk Folkeparti nu skruen for, hvad partiet ønsker på udlændingeområdet. Det er nemlig på tide, at danske statsborgere kommer forrest i køen igen, lyder det.
Partiet præsenterer nu 13 yderligere forslag til stramninger, som kan betragtes som en slags bagkatalog på området.
- Vi vil gerne sikre os, at det ikke længere er danskere, der kommer bagest i køen, men forrest. Det betyder ikke, at man tramper på eller er urimelig over for andre, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).
Det skal altså ses som uddybninger af de fem mere nagelfaste krav fra partiets sommergruppemøde, hvor der blev præsenteret fem krav, som har førsteprioritet under 2025-forhandlingerne.
De 13 nye stramninger - delt op i seks hovedforslag - er et forsøg på at signalere til regeringen, at Dansk Folkeparti mener, at der ikke er styr på asyltilstrømningen og situationen i Danmark.
- "Bare" fordi man har fået asyltilstrømningen ned på et niveau, som er lavere, end det var før jul og nytår, så begynder man lige pludselig at hvile på laurbærrene, siger Martin Henriksen.
Forslagene spænder fra at give afslag til asylsøgere, hvis denne bryder dansk lov og til at forbud mod religiøs hovedbeklædning.
Reglerne for familiesammenføring skal strammes yderligere, og så skal udlændinge også selv betale, når de bruger tolke hos eksempelvis lægen. Hvis de ikke kan betale, skal de trækkes i ydelse.
På spørgsmålet om, hvorvidt man kan vælge og vrage dele fra en religion, svarer Martin Henriksen:
- Man kan tage tørklædet af, hvis man vil det. Og man skal tage tørklædet af, hvis man får besked på det, når man møder i skole.
- Det er helt fint, at en folkeskole - som har til opgave at gøre dem fortrolig med dansk kultur og historie - klart og tydeligt markerer, at der er nogle ting, vi ikke bryder os om, siger han.
Der er forskel på folk og religioner, understreger han.
- Staten Danmark hviler blandt andet på et kristent grundlag, og kristendom er førsteprioritet i Danmark. Det skal man ikke være ked af at fastslå, siger han.
/ritzau/