Dansk Folkeparti vil øge beføjelserne til politiet og personalet på asylcentre efter bortvisningen af fem unge mænd fra asylcentret Børnecentret Tullebølle på Langeland.
De fem unge på mellem 14 og 17 år blev bortvist, efter to af dem er blevet sigtet for en voldtægt og de tre andre for blufærdighedskrænkelse i forbindelse med Langelandsfestivalen.
- Politiet skal have mulighed for at gå ind og sige, at indtil vi har styr på situationen, så må man ikke forlade asylcenteret, medmindre man har bedt om lov og har en god forklaring, siger Martin Henriksen, der er partiets udlændingeordfører.
Håndhævelsen af udgangsforbuddet kan ske af både politiet selv eller af de ansatte på asylcentrene.
- Men det er klart, at hvis det ender med at være personalet (på asylcentrene, red.), så skal de have større beføjelser, end de har i dag. For de har stort set ikke nogle, siger Martin Henriksen.
Spørgsmål: Hvad skal bevisbyrden være for at blive ramt af et udgangsforbud? Skal det eksempelvis godkendes af en dommer?
- Det skal simpelthen være op til politiet. Hvis de vurderer, at der er behov for det, så skal de kunne meddele, at nu er der et udgangsforbud på det pågældende asylcenter. Så skal det kunne opretholdes i en kortere eller længere periode.
Martin Henriksen nævner en række eksempler på hændelser, der kan føre til, at politiet kan udstede et udgangsforbud på et asylcenter.
- Det kan være, hvis der i lokalområdet har været en række overfald imod kvinder, stigning i volden eller masseslagsmål, som vi har set i forbindelse med fodboldkampe, siger Martin Henriksen.
- Så bør det være nok til, at man siger, at på den baggrund laver vi en vurdering. Og den vurdering går på at for at få styr på situationen og for at finde gerningsmændene, så er der et udgangsforbud.
/ritzau/