Det hænger ikke sammen, når Liberal Alliance støtter lukning af Irak-kommissionen, men vil åbne dokumenter, som skal i Rigsarkivet. Så fortsætter kommissionen, men centrale vidner kan ikke give deres version.
Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen. Han afviser Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, som i Information ønsker åbenhed om kommissionens arbejde.
- Det er en fortvivlende ide. Man vil offentliggøre en hel masse, som så står uimodsagt. Kommissionen havde planlagt afhøringer af 10-12 personer, som måske kunne sætte dokumenterne i et andet lys, siger Søren Espersen.
I vidneskranken havde kommissionen indkaldt forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K), Udenrigsministeriets tidligere direktør Friis Arne Petersen og Statsministeriets tidligere departementschef, Nils Bernstein.
Havde kommissionen fortsat, måtte den ifølge Søren Espersen være nødt til at frasortere bunker af dokumenter af hensyn til vore allierede eller personlige hensyn til soldaterne.
Han afviser, at de borgerlige skubber ubehagelige kendsgerninger ind under gulvtæppet.
Den nyligt afgåede S-R-SF-regering nedsatte kommissionen for at genere VK-regeringen og Dansk Folkeparti. De røde fører politik med juridiske midler, mener han.
- De ville skabe mistillid og gokke nogen i hovedet. Irak-krigen er noget af det mest belyste. I Udenrigspolitisk Nævn har jeg følt mig utrolig godt informeret om selv de mindste træfninger, siger Søren Espersen.
Danmark gik blandt andet i krig på USAs udenrigsminister, Colin Powells oplysninger, som viste sig at være forkerte, påpeger han.
- Det kan være kontrafaktisk historieskrivning. Men havde Socialdemokraterne i 2003 siddet med magten, så var de gået med USA, som vi gjorde. Få år før sagde Poul Nyrup Rasmussen (tidligere statsminister, red.)= til USA: Vi er med jer hele vejen, siger Søren Espersen om terrorangrebet 11. september 2001.
/ritzau/