Selv om der er et effektiviseringspotentiale på 7,1 milliarder kroner på at privatisere vand- og varmeværker ifølge konsulentfirmaet McKinsey, bør regeringen passe på. Vi kan ende med et privat monopol, som frasorterer dyre kunder, så regningen i sidste ende stiger for det offentlige.
Det mener Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.
McKinsey har lavet rapporten til regeringen, hvor energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ifølge Jyllands-Posten ikke afviser en privatisering.
- Når noget bliver privatiseret, så kan ejerne vælge det til og fra. Så vælger man den gode forretning til og den dårlige forretning fra. Sådan fungerer de mekanismer jo, siger René Christensen.
Han ser en parallel mellem en mulig privatisering af vand- og varmeværker med affaldssektoren, hvor regeringen længe har leget med tanken.
- Regeringen har været fremme med, at man gerne vil privatisere affaldssektoren. Det har vi været kritiske over for. Vi kan godt se, at man nogle steder gør det bedre end andre. Men det kan på sigt give udfordringer at gøre det helt frit, siger René Christensen.
Affald afbrændes i fjernvarmeværker, men Københavns ny store varmeværk mangler så meget affald, at de må importere fra Storbritannien. René Christensen kender problemet med affald fra Guldborgsund Kommune, hvor han er 1. viceborgmester.
- Vi har det fælleskommunale varmeselskab Refa med Lolland og Guldborgsund. Det er dyrere at hente affald på Fejø, Femø og Askø. Hvis private ejere kunne fravælge de områder, så var borgerne ladt helt i stikken, siger René Christensen.
Før regeringen privatiserer vand og varme, kan den lade vand- og varmeværkerne se på, hvilke værker der gør det bedst, og hvad der så kan læres af dem, påpeger han.
/ritzau/