Søvnhormonet melatonin kan gøre underværker i bekæmpelsen af kræft. Det tyder resultaterne i et stykke dansk forskning på, ifølge Videnskab.dk.
Hormonet melatonin dannes især om natten, når det er mørkt, og er det stof, der medvirker til at gøre os søvnige.
Selvsamme hormon kan reducere bivirkninger ved kræftbehanding og endda hjælpe med at bekæmpe kræftcellerne, viser en gennemgang både kræft- og melatoninforskning.
- Meget få forskningsgrupper i verden har kigget på det her område. Det er ret ærgerligt, for det lader altså til, at der kan gemme sig en billig og meget virksom kræftbehandling i form af melatonin, siger en af forskerne bag gennemgangen, Mogens Claësson, der er professor emeritus på Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.
Læs også: Kræftpatienter ladt i stikken: Skuffende mange venter på behandling
Spæder man hormonet til den almindelige kemobehandling øger det kræftpatienters overlevelseschance fra 28,4 procent til 52,2 procent målt over et år, konkluderes det i forskernes artikelm der er publiceret i Ugeskrift for Læger.
Professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og overlæge Thomas Benfield er positiv over for forsøget, og peger på, at der bør forskes mere i hormonets positive effekter.
- Selvom det kræver flere og større undersøgelser, før vi kan sige med sikkerhed, at melatonin har en reel og positiv effekt på kræftpatienter, så har den publicerede forskning indtil videre fundet så positive resultater, at det er værd at gå i dybden med. Det er næsten for godt til at være sandt, hvad de finder her, siger han.
Læs også: Praktiserende læger: Vi har brug for mere viden om kræft
Grunden til, at der endnu ikke er forsker mere i stoffet, er, at melatonin er et naturligt stof, som ikke kan patenteres, en af forskerne bag undersøgelsen, Mogens Claësson.
- Melatonin er billig at købe og udsigten til fortjeneste for industrien er lille, hvis den overhovedet er der. Derfor er det svært at finde pengene til at lave forskningen, selvom den muligvis kan redde liv, siger han.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: