Dette er verdens farligste dyr - og nej, det er ikke malariamyggen

Sol Stoffregen

|

27/06/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ganske vist har Danmark ikke vilde krokodiller, giftslanger eller løver, dog har vi et lille dyr, der virker ganske uskyldigt, men som man ikke skal undervurdere. Der er utrolig mange af slagsen, og den vil meget gerne indenfor, især hvis du har mad stående fremme.  

I årevis har malariamyggen indtaget den skræmmende førsteplads som verdens farligste dyr, der smitter op mod 500 millioner mennesker hvert år i tropiske og subtropiske områder, hvor medicinen er knap. Ifølge formanden for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol, Claus Schultz, er malariamyggen blevet skubbet af pinden af et andet lille insekt, nemlig fluen - både stuefluen og spyfluen, som lever over hele kloden.

LÆS OGSÅ: Derfor er det meget mere ulækkert at tisse i poolen, end du troede

Det skriver Rentokil Skadedyrskontrol, som er verdens største skadedyrsfirma med 27.000 medarbejder i 60 lande.

- Man ved, at fluer kan bære op til 6.000 forskellige bakterier på hvert ben, og den har vel at mærke seks af dem. Det siger i virkeligheden det hele. Mit postulat er, at fluen er det af alle verdens dyr, der forårsager flest menneskers død – tæt fulgt af malariamyggen. Hvis folk vidste, hvor meget smitte fluer spreder, ville de gøre meget mere for, at fluerne ikke har adgang til deres madvarer, siger Claus Schultz til Rentokil Skadedyrskontrol.

LÆS OGSÅ: Så klamme er dine viskestykker

Det, der gør fluen til en farlig bakteriebombe, er dens hyppige trang til at opsøge smittefarlige materialer såsom ådsler og ekskrementer fra dyr og mennesker, som den ynder at spise. Inden fluen er klar til at spise gennem sin snabel, kaster den op på sit måltid for at oplyse det med gylp.    

Problemet opstår, når fluen efter endt måltid flyver hen og sætter sig på madvarer - i fx dit køkken. Når fluen sidder på kød, fisk, ost eller moden frugt spreder den bakterier og dermed livsfarlige sygdomme som salmonella og kampylobakter.

LÆS OGSÅ: En mors mareridt: Sønnen var ved at drukne på land

Det er især om sommeren, der er god grund til at tage sine forholdsreger. For i disse måneder stiger antallet af sygdomstilfælde med salmonella og kampylobakter til det tredobbelte i forhold til resten af året, ifølge Fødevarestyrelsens tal.   

- Det er umuligt at gardere sig 100 procent imod fluer. Specielt fordi de formerer sig i et fuldstændig vanvittigt tempo og kan lægge op til 1.000 æg hver 14. dag, siger Claus Schultz til Rentokil Skadedyrskontrol.  

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Ved store problemer med fluer anbefaler Claus Schultz, at man anskaffer sig en moderne insektfanger, hvor fluerne bliver indkapslet og fastholdt på hygiejnisk vis, modsat de gammeldags insektfangere med el-giter, der får insekterne til at eksplodere og dermed sprede smittefarlige insektdele på uheldige steder.

Her er verdens farligste dyr, ifølge Claus Schultz: