Forestil dig, at du åbner gaven fra din bedste ven, og finder en vase. Du går ikke op i boligindretning og har aldrig friske blomster i dit hjem, så en vase er mildest talt skudt helt ved siden af. Du kender sikkert følelsen af skuffelsen, der ruller ind over dig. For din bedste ven burde kende dig bedre.
- Vi bliver skuffede, fordi vi oplever det som et udtryk for, at gavegiveren enten ikke kender os særlig godt eller ikke har lagt særlig mange kræfter i at finde den rette gave til os. Det indikerer ligegyldighed, og kan virke enormt sårene, siger Henrik Høgh-Olesen, Professor i psykologi ved Aarhus Universitet.
Gaven vækker følelser
Når vi giver en gave, fortæller vi samtidig modtageren, hvor nær en relation vi har til vedkommende, og hvor godt vi kender hinanden.
- I en gave måler vi venskabet og fortæller modtageren, hvor meget han eller hun betyder for os, siger Henrik Høgh-Olesen.
Og det kan betyde, at vi føler os tilsidesat og mindre værd.
- Hvis du har en illusion om, at du har en nær og tæt relation til den, der giver dig gaven, og denne illusion ikke bliver indfriet, er det svært ikke at blive en lille smule ked af det, siger Henrik Høgh-Olesen.
Derfor bliver du også mere skuffet, hvis en nær ven eller din kæreste giver dig en dårlig gave, end hvis det er en fjern onkel.
- Vi forventer mere af dem, der er tæt på os, forklarer Henrik Høgh-Olesen, der selv har oplevet at få den samme bog to år i træk af et familiemedlem.
- Havde det været min kone, der havde glemt, at hun året forinden havde givet mig samme gave, var jeg blevet skuffet. Nu kan jeg grine af det, og lave lidt sjov med gavegiveren, siger han.
Læs også: Udbringningsfirma efterlader julegaver i skraldespanden, da kunden ikke er hjemme
Julen bliver en byttehandel
Ifølge tal fra Dansk Erhverv vil danskerne i år købe julegaver for 6,3 milliarder kroner, og vi vil bytte julegaver for 250 millioner kroner.
- Julehandlen tegner til at blive større i år end sidste år. Sidste år byttede hver 3. dansker en eller flere julegaver, og det billede forventer vi også i år,” siger Bo Dalsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Der kan være mange grunde til, at vi bytter en gave, men ifølge Henrik Høgh-Olesen kan det være sværere, at ramme plet hver gang, når vi skal give mange gaver på én gang, som vi typisk gør til jul.
- Det er jo nærmest et fuldtidsarbejde, hvis vi skal lægge sjæl i hver enkelt gave, siger han.
Læs også: Plejeforældre giver børnene den bedste julegave i verden
I stedet ender vi ofte med at ræse rundt i december og flå ned fra hylderne. Men det betyder, at vi i stedet for at tage opgaven med at købe den gode gave alvorligt, kommer til at sende opgaven videre til modtageren.
- At give gaver er en byttehandel. Vi overholder vores del af aftalen, når vi kommer med en gave - ligemeget hvor lidt sjæl, vi så har lagt i den, siger Henrik Høgh-Olesen.
Men her opstår problemet. For opgaven med at give noget den anden rent faktisk kan bruge og bliver glad for er jo ikke løst.
- Den del skubber vi over på modtageren, der nu skal bruge tid på at bytte gaven, siger Henrik Høgh-Olesen.
Læs også: Facebook raser over mor til tre: Giver sine børn 80 gaver hver
Gaver giver illusion af tid
Men hvorfor bliver vi ved med at ræse rundt i december og hive ned fra hylderne, hvis vi alligevel ikke formår at bruge den tid, det virkelig kræver at give en god gave?
- Fordi vi gerne vil bevare illusionen om, at vi har tiden til at finde det helt rette til dem, vi holder af. Problemet er bare, at jo flere gaver vi skal købe, desto større pres er der på os, og så går tanken nogle gange tabt, uddyber Henrik Høgh-Olesen
Opsummeringen af grundene til, at vi bliver skuffede, er dermed:
Når vi bliver skuffede over en gave, handler det om, at vi ikke føler, at giveren har lagt følelser og tanke i den.
En gave indikerer, hvor godt du kender den, du køber gaven til.
Den er samtidig et symbol på jeres relation, og hvor tætte I er.
Når vi lægger meget i en gave, vi giver, udtrykker vi et håb om, at modparten nære samme varme følelser for os.
Læs også: Tusinder af Quality Street-elskere er i oprør over dette billede
Læs også: Derfor bør du spise masser af klementiner til jul
Læs også: 7 (ekstremt) irriterende jule-opdateringer på Facebook
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: