Det er uretfærdigt, at befolkningen skal være længere tid på arbejdsmarkedet end folketingspolitikerne, mener De Radikale, som kræver en pensionsalder på 67 år.
Det er ikke nyt, at partiet vil have en højere pensionsalder, men De Radikale fremsætter tirsdag et beslutningsforslag, som partierne bliver tvunget til at tage stilling til.
Alt for længe har regeringen fedtspillet, når det handler om at få forhandlet politikernes løn og pension på plads, efter at Vederlagskommissionen fremlagde sine forslag i januar.
- Vi kan ikke være bekendt at have en pensionsalder, der i øjeblikket hedder 62 år, når resten af befolkningen har 67 år. Vi går og venter på, at regeringen spiller ud efter Vederlagskommissionen.
- Det er ikke sket. Derfor mener vi, som det mindste, at vi kan blive enige om en pensionsalder som resten af befolkningen, siger finansordfører Martin Lidegaard (R).
Folkepensionsalderen er 67 år, men ministre og folketingsmedlemmer tiltrådt efter 2007 kan få pension, når de fylder 62 år. Ændringen skal som udgangspunkt gælde for alle politikere under 52 år ifølge det radikale forslag.
Vederlagskommissionen blev nedsat af tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) for to år siden for at se på politikeres løn, men dens anbefalinger om højere løn og mindre pension blev hældt ned af brættet i januar.
Det skete, selv om der var givet bredt politisk håndslag på at følge dens anbefalinger.
Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF har tidligere sagt, at politikernes egen pensionsalder bør sættes op.
Men de udgør ikke et flertal alene.
- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi fremsætter dette forslag for at lægge pres på regeringen. Det har stået bomstille med forhandlingerne om politikeres løn og pension, og det synes vi ikke, vi kan være bekendt overfor befolkningen.
- I hvert fald kan vi ikke være bekendt at få pension fem år tidligere, end danskere gør. Det bør vi ændre på nu, siger Martin Lidegaard.
Det har ikke været muligt at få fat på Venstres finansordfører Jacob Jensen.
/ritzau/