Danskerne er både super rige og dybt forgældede

admin

|

30/09/2014

Dagens topnyheder

Danskernes formuer er steget med 329 milliarder kroner det seneste halve år. Helt nøjagtigt har danskerne nu finansielle formuer for 2618 milliarder kroner, viser nye tal fra Nationalbanken.

Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit er god for 465.000 kroner.

Det er netto-formuer, der er tale om. Danskernes gæld er altså trukket fra formuen, der dækker alt, hvad danskerne har i form af pensioner, penge på bankkonti og beholdninger af aktier og obligationer.

Formuerne er især steget, fordi der er lun medvind på de finansielle markeder. Det danske aktiemarked er indtil videre steget med 25 procent i år.

Men den ene dag får vi at vide, at vi er dybt forgældede med mange hundrede milliarder i boliglån hos realkreditinstitutterne, noget som har vækket bekymring i udlandet. Den næste dag får vi at vide, at vi er superrige, når gælden er trukket fra.

Det giver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard forklaringen på.

- Det er for snæversynet kun at se på gælden. Man er nødt til at åbne op hele vejen rundt for at se, hvad formuen er, og trække gælden fra. Det er også derfor, vi synes, at tallene for den finansielle nettoformue er vigtig.

- Og det er også det, man forsøger at sparke ind i den her debat. Danskerne er nogle af dem, der har det bedste pensionsmarked i hele verden, hvor vi betaler fra fem til 15-20 procent ind til pension. Man kan ikke kun se på passiverne, men skal også se på aktiverne, siger Lone Kjærgaard.

Spørgsmål: Der er boligejere, som ikke skylder penge i deres bolig. Den værdi skal vel også lægges til nettoformuen?

- Hele boligformuen er ikke med i tallet for den finansielle formue. Skal den lægges til, kan der formentlig ganges med to og lægges minimum en halv million oveni. Men boligformuen er en noget mere usikker størrelse, der er vanskelig at opgøre, svarer Lone Kjærgaard.

Når danskernes finansielle nettoformue i gennemsnit er 465.000 kroner, dækker det over store forskelle.

- De rige er blevet endnu rigere, de almindelige danskere er blevet rigere. Man skal huske på, at det er et gennemsnitstal, siger Lone Kjærgaard.

/ritzau/