En medarbejder i Greenpeace-hovedkvarteret i Amsterdam har tabt 28,3 millioner kroner på valutaspekulation med støttebidrag, og en del af dem kommer fra danskere, der har givet penge til miljøorganisationen.
Det oplyser Greenpeace i Norden, som sender en tredjedel af alle indsamlede penge til Greenpeace International, hvorfra de sendes videre ud i verden. Det er en mindre del af de danske penge, som er gået tabt i spekulationen.
- Der er nordiske og danske penge i den pulje, som er røget, men det nordiske bidrag er en meget lille del af den samlede pulje. Det er en menneskelig fejl, og vi gør alt for, at det ikke sker igen, siger kommunikationschef i Greenpeace Norden, Birgitte Lesanner, til Ritzau.
- Medarbejderen er blevet fyret, og der er sat et uvildigt revisionsfirma ind for at gennemgå alle procedurer, så vi kan finde ud af, hvordan fejlen er sket. Vi har en politik i Greenpeace mod valutaspekulation, fortæller kommunikationschefen.
Miljøorganisationen udelukker, at den nu fyrede finansmedarbejder ville berige sig selv.
Men Greenpeace kan fremover få svært ved at få folk til at spæde i raslebøssen, når dens frivillige skal ud på gader og stræder for at samle ind til arbejdet for klimaet og dyrelivet.
- Jeg kan godt forstå, at vores donorer er skuffede over den måde, som vi har håndteret en meget lille del af deres penge på. Men de skal endelig bevare troen på os, selvom vi har lavet den her fejl, siger Birgitte Lesanner.
Greenpeace Norden bliver støttet af godt 150.000 personer, som bidrager med cirka 120 millioner kroner om året. 37 millioner kroner er sendt til den internationale afdeling, hvor det forventede tab udgør godt en halv procent af de samlede landes bidrag.
Miljøorganisationen forklarer på sin tyske hjemmeside, at hovedkvarteret bruger euro, mens de omkring 40 regionale og nationale afdelinger, som ofte får støttebidrag fra Amsterdam-kontoret, bruger deres lokale valuta.
Når der er udsving i valutakursen, kan det både give ekstra eller færre penge i kassen, og Greenpeace International har hæftet for de mindre kontorer.
I 2013 forsikrede organisationen sig undtagelsesvis mod skiftende valutakurser ved at købe valuta til en fast kurs. Det var den nu fyrede finansmedarbejder, der stod bag det, og det skete uden ledelsens godkendelse, forklarer organisationen.
/ritzau/