Hos det danske energiselskab Ørsted, føler man sig forpligtet til at overholde en aftale, som de har indgået i 2006 med det russiske olie- og gasselskab Gazprom.
Ifølge den administrerende direktør, Mads Nipper, er Ørsted forpligtet til at købe gas af det russiske selskab indtil 2030. Kontrakten kan det danske selskab ikke komme ud af før den tid.
"Det kunne potentielt få uoverskuelige konsekvenser for os, hvis vi brød med den," siger han til TV2. Han udtaler, at Ørsted kan risikere at ende i en retsag, som kan have store konsekvenser for det danske selskab.
Derudover mener Mads Nipper, at mange danskere ville blive ramt, hvis Ørsted vælger at stoppe med at købe den russiske gas. Mange danske husstande ville simpelthen ikke kunne få deres varme.
Handlen med gas foregår normalt på et åbent gasmarked, som også er russisk. Så ifølge Ørsteds direktør vil det ikke gøre nogen forskel, hvis Ørsted skulle bryde deres kontrakt. Pengene ville i sidste ende alligevel havne i Rusland.
Danske selskaber dropper russiske varer
Både Salling Group og Coop har besluttet sig for at droppe alle russiske varer. De er fjernet fra hylderne, ligesom der ikke bliver købt flere russiske varer. Det fortalte Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop, til Ritzau.
På flere sociale medier samles der lister over russiske selskaber, som mange vil boykotte. Bl.a. er den store Apple-kæde HUMAC kommet i modvind, fordi de er ejet af et russisk selskab. Siden opfordringen har HUMAC selv fjernet al omtale af deres russiske ejere på deres hjemmeside.