Vestlige virksomheder profiterede på tvangsarbejde i DDR i langt højere grad, end det tidligere har været fremme, skriver Kristeligt Dagblad.
I 2012 blev det afsløret, at den svenske møbelgigant Ikea udnyttede indsatte i DDR-fængsler, herunder politiske fanger, til at fremstille virksomhedens produkter. Nu sættes også danske firmaer i forbindelse med dette misbrug.
Det fremgår af forskning, som bliver offentliggjort i Tyskland onsdag. Gennem et år har den tyske historiker Tobias Wunschik gravet dybt i arkiverne, og resultatet udkommer nu i bogform.
- Jeg har ikke fokuseret mit arbejde særskilt på Danmark, men jeg er overrasket over, hvor mange virksomheder, hvor mange lande og hvor mange produkter, som havde med udnyttelsen af de indsatte at gøre, siger Wunschik.
De lave lønomkostninger forbundet med tvangsarbejde på 250 fabrikker i det tidligere Østtyskland gjorde fangernes produkter ekstra konkurrencedygtige på verdensmarkedet.
Navne på to danske firmaer dukker op i den nye bog.
Det ene er elektronikvirksomheden Danotherm Electric, hjemhørende i Rødovre. Ifølge Wunschiks forskning samarbejdede Danotherm med DDR-fabrikken Carl von Ossietzky, der lå i Teltow uden for Berlin.
Østtyskerne leverede elektroniske komponenter til den danske virksomhed. De var blandt andet lavet af fanger.
I begyndelsen af 1970'erne havde DDR-fabrikken 90 tvangsarbejdere. I slutningen af 1980'erne drejede det sig om cirka 50 ud af de 1509 ansatte.
Om de specielle forhold på fabrikken siger teknisk direktør i Danotherm Peter Mandel:
- Det tror jeg ikke, vi har anet en pind om.
Ifølge ham havde samarbejdet ikke noget særligt omfang.
- Vi har ikke importeret noget som helst af betydning. Vi har måske købt en enkelt komponent hist og her, men det er jo ikke noget, der batter noget, siger direktøren og tilføjer:
- Vi står sikkert i et eller andet arkiv et sted som samarbejdspartner. Og det er rigtigt nok. Det var vi jo.
/ritzau/