Han gik kun i børnehaveklassen, da han opdagede sit talent. Anders Walter kunne tegne. Ikke bare små gule sole og skæve huse som de andre børn, men rigtige tegninger, der fortalte historier.
At fortælle historier med tegninger og billeder er blevet hans livs passion. Først som tegner, siden som instruktør på først musikvideoer og siden kortfilm.
Når han søndag den 2. marts sætter sig til rette ved Oscar-uddelingen i Hollywood, er det fordi én af de historier, han har fortalt ved hjælp af sit talent, har opnået en af de største anerkendelser.
Kortfilmen "Helium", som han har instrueret, og som M&M Productions har produceret, er nemlig nomineret til den prestigefyldte pris.
- Jeg var allerede ret ambitiøs som seksårig, hvor jeg prøvede at få afsat mine tegninger til skolebladet, fortæller Anders Walter til Ritzau, der møder ham i Hollywood forud for den store prisfest.
- Det med at tegne, har bare altid været det, jeg skulle, fortæller Anders Walter, hvis tvillingbror Rasmus Walter også har de kreative gener, men i stedet har udnyttet dem til at spille musik i blandt andet bandet Grand Avenue.
Da Anders Walter var færdig med 10. klasse, vidste han godt, at det ikke var på skolebænken, han skulle bruge tiden.
- Som 16-årig fik jeg et job som tegner i Århus Stiftstidendes ungdomsafdeling, og så fandt jeg ud af, at man kunne tjene penge på at tegne. Det har jeg gjort lige siden, siger Anders Walter, der dog altid har haft et godt øje til filmene.
- Det at lave tegneserier og storyboards er jo meget beslægtet med at lave film. Jeg har altid godt kunne lide at fortælle historier med billeder, og da min bror kom med i et band, begyndte jeg at lave musikvideoer for ham.
- Det var først for tre år siden, jeg kastede mig ud i at lave fiktion, men jeg har drømt om det længe, fortæller han.
Anders Walter har lavet tre kortfilm. Allerede med nummer to, "9 Meter", var han sidste år shortlistet i Oscar-kapløbet, men måtte se sig sorteret fra ved de endelige nomineringer.
Med "Helium" lykkedes det. Men filmen om drengen Alfred, der er uhelbredeligt syg, og som finder trøst i en fantasiverden, som hospitalets rengøringsmand, Enzo, skaber sammen med ham, har langt fra haft medvind fra starten.
Det Danske Filminstitut ville nemlig ikke støtte den.
- "Den film kan umuligt på nogen måde røre folk. Den vil det for meget", fik vi at vide, fortæller Anders Walter.
- De mente, at den ikke ville have nogen effekt på dem, der så den, og derfor fik vi afslag, siger Anders Walter og trækker på skuldrene:
- Det er ikke noget, man er bitter over, for de skal jo sige nej til nogen.
Alligevel blev filmen til noget. Ikke mindst takket være producer-teamet Kim og Tivi Magnusson, der selv hev penge op af lommen og som nægtede at tage filminstituttets ord for gode varer.
- Hver gang, vi har fået et afslag, så har de sagt "Luk ørerne, luk øjnene og tro på dig selv, vi skal lave det her lort, fordi det kan noget". Og det har betydet enormt meget, fortæller Anders Walter.
Om "Helium" vinder en Oscar, bliver afsløret natten til mandag dansk tid.
/ritzau/