Næsten hver tiende dansker er ikke blevet vaccineret mod den farlige børnesygdom, og det kan få store konsekvenser.
For selvom størstedelen af danskerne har fået sprøjten, så er sygdommen alligevel brudt ud i Danmark. Sygdommen kan både give lungebetændelse eller mellemørebetændelse, og i værste tilfælde kan den føre til dødelig hjernebetændelse.
Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning
Lige nu er 22 danskere smittet med sygdommen, og med de mange ikke-vaccinerede danskere er der stor risiko for, at antallet af smittede kan stige. Alene i løbet af den seneste uge er yderligere fire danskere blevet ramt af sygdommen herhjemme.
- Der er ikke i tvivl om, at der er mange modtagelige i Danmark, og vi ser ingen tegn på, at smitten er stoppet, så vi kan sagtens forvente at se endnu flere tilfælde i 2014. Indtil videre er der tale om få tilfælde på landsplan, men det er selvfølgelig stadig uheldigt, især fordi mange af tilfældene er blevet indlagt, fortæller Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut til Dagens.dk.
LÆS OGSÅ: Advarsel: Mæslinge-udbrud lurer i Danmark
Stor smittefare
Har man endnu ikke fået vaccinen, så skal der ikke meget til, før man kan få sig en ubehagelig overraskelse. Det er nok bare at sidde i en bus, venteværelse eller på en restaurant med én, der har mæslinger.
- Hvis man har været udsat for mæslingesmitte kan man nedsætte risikoen for at få mæslinger ved at blive vaccineret inden for 72 timer efter smitte. Det er altid en god ide at blive vaccineret mod mæslinger, især hvis man skal til udlandet, hvor der er langt større risiko for at blive smittet, fortæller Palle Valentiner-Branth og fortsætter:
Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning
- Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, og sammenlignet med influenza kræver det en højrere vaccinationsdækning for at sygdommen ikke spredes. Lige nu ligger vaccinationsdækningen på ca. 90 %, men vi skal højere op for at se rigtige resultater.
Mæslinger skal være udryddet 2015
Sundhedsorganisationen WHO og de europæiske lande har som mål, at mæslinger ikke skal kunne findes i Europa i 2015, men hvis det skal lykkes, er det nødvendigt, at endnu flere lader sig vaccinere.
Under den seneste danske mæslinge-epidemi i 2011 blev 85 danskere smittet med mæslinger.