Den danske instruktør Jonas Alexander Arnby har susende travlt i Cannes, hvor den årlige filmfestival netop nu afholdes. Han står nemlig bag filmen "Når dyrene drømmer", der vises på festivalen i sideprogrammet Semaine de la Critique.
Den er filmet ved Hanstholm i Nordjylland - langt væk fra den glamour, der nærmest dufter af i det sydfranske under en af verdens mest prestigefyldte filmfestivaler. På en måde er det lige fra den ene yderlighed til den anden.
Da filmen skulle i kassen, boede filmholdet og skuespillerne, der blandt andet tæller Sonja Richter og Lars Mikkelsen, seks og en halv uge i det nordjyske.
- Jeg havde sådan en dyb fascination af det område. Der er lidt højere til loftet, og det er et sted i Danmark, der ikke er blevet eksponeret før. Jeg synes, det er et af de mest eksotiske steder i Danmark. Det har noget, som ingen andre steder har, noget nærmest overnaturligt. Der er mere mellem himmel og jord, fortæller Jonas Alexander Arnby.
Området gav ham idéen til historien om pigen Marie, der må gøre op med sine omgivelser.
- Det er en film om at være anderledes og om at skulle skabe sin egen identitet, fortæller instruktøren.
Men tingene tager en uventet drejning, da Marie opdager, at hun har en dyrisk side i sig, og den vokser og vokser.
Rollen bliver spillet af Sonia Suhl, der, da filmen blev optaget, kun var 17 år og i øvrigt kun havde erfaringer med at spille amatørteater. Hun er slev vokset op i Nordjylland, nærmere betegnet Nykøbing Mors.
- Jeg var lidt nervøs for at tage en københavnsk prinsesse med café latte-vaner og "hvor er den næste sticks 'n sushi" op i det her miljø, for det ville sådan en type ikke holde til, man er her jo koncentreret i to måneder.
- Jeg tror vi havde 400 til casting, og da jeg så Sonia første gang, vidste jeg faktisk godt, at det skulle være hende, fortæller Jonas Alexander Arnby om skuespillerinden, der allerede er blevet udnævnt af magasinet Indiewire som én af de 10 nye stjerner i Cannes, man skal holde øje med.
Selvom filmen foregår i Nordjylland og har et stærkt fokus på karaktererne, er der dog langt til det typiske, danske, socialrealistiske drama.
- Den sætter sig nok mellem to stole. Der er et realistisk drama, men jeg ville nok kalde den et "mystery drama" med elementer fra horror. Det er nok det, der stikker lidt ud ved den, siger Jonas Alexander Arnby og uddyber:
- Der er stadig noget typisk dansk i den med hensyn til miljø og karakterer, men også det indre drama og relationen mellem karaktererne. Jeg synes, vi er gået i en ny retning, siger han.
Om det bliver belønnet på filmfestivalen afgøres lørdag aften. Her har Jonas Alexander Arnby nemlig muligheden for at vinde Det Gyldne Kamera, der uddeles til en debuterende filminstruktør i Cannes.
/ritzau/