Til næste år er den globale finanskrise et overstået kapitel for dansk økonomi.
Sådan lyder vurderingen fra Dansk Industri, der torsdag udsender sin prognose for dansk økonomi.
Dansk Industri forudser en økonomisk vækst i bruttonationalprodukt (BNP) på 0,9 procent i år. Det betyder, at dansk BNP når samme niveau som før finanskrisen i 2007.
- Vi kunne godt have ønsket, at det ikke havde taget ni år, men omvendt skal vi glæde os over, at vi er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri.
Karsten Dybvad kalder væksten før finanskrisen for "uholdbar". Til gengæld mener han, at dansk økonomi i dag er i en betydelig sundere tilstand.
- Økonomien er mere holdbar, fordi vi har genfundet noget af konkurrenceevnen, og siden finanskrisen er den egentlig bare steget, selv om vi ikke helt er tilbage på niveauet fra 2000, tilføjer han.
Selv om Dansk Industri ser en bedring i dansk økonomi, nedjusteres vækstskønnet for økonomien i 2016 til 0,9 procent fra 1,2 procent.
Men det er egentlig ikke, fordi industrien har udviklet sig svagere i år. Derimod får slutningen af 2015 skylden, fortæller DI's administrerende direktør.
- Det er ikke, fordi udviklingen har været anderledes end forventet. Men vi kunne se, at det gik forholdsmæssigt dårligt i slutningen af 2015. Så udgangspunktet var simpelthen lavere, end da vi lavede den sidste prognose, siger han.
Ifølge prognosen var det især eksporten, der skuffede i sidste halvdel af 2015.
Dansk Industri har et forslag til, hvordan man sikrer, at den danske økonomi fortsat vil glide.
- Det handler især om, at medarbejderne har de rette digitale kompetencer. Det starter allerede i folkeskolen, hvor digitalisering skal på skoleskemaet.
På kort sigt skal virksomhederne have gode muligheder for at ansætte flere dygtige udenlandske medarbejdere, lyder det fra Karsten Dybvad, der tror på, at digitaliseringen kan åbne nye døre for Danmark.
/ritzau/