For store mængder af to særlige bakteriearter i menneskets tarm er direkte forbundet med insulinresistens, skriver Politiken torsdag.
Det påviser et dansk-internationalt forskerhold, der netop har fået deres resultater offentliggjort i det førende naturvidenskabelige tidsskrift Nature.
- Det er et markant medicinsk gennembrud af format i vores forståelse af, at det er særlige bakteriearter i menneskets tarme, der bidrager til udviklingen af insulinresistens og dermed en række alvorlige sygdomme, særlig type 2-diabetes, siger studiets ledende seniorforfatter, professor, forskningsleder Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet, til Politiken.
Studiet kan være med til radikalt at ændre opfattelsen af type 2-diabetes.
- Faktisk må vi efter vores studie rejse det måske provokerende spørgsmål: Er type 2-diabetes i virkeligheden en kronisk infektionssygdom udløst af bakterier i tarmene, siger Oluf Borbye Pedersen videre til Politiken.
Omkring en tredjedel af voksne i den vestlige verden har insulinresistens, hvor hormonet insulin af flere årsager ikke længere er i stand til at regulere sukker i kroppen på normal vis.
Insulinresistens er ingen sygdom i sig selv, men en udløsende faktor bag type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme såsom blodpropper og åreforkalkning.
Indtil nu har forskere vidst, at overvægt og en inaktiv livsstil kan føre til insulinresistens.
Men det har ikke tidligere været undersøgt og påvist, at insulinresistens også hænger sammen med en øget forekomst af særlige bakteriearter i tarmene, sådan som det nye danske studie dokumenterer.
På sigt forventer professor Oluf Borbye Pedersen, at man kan forhindre og behandle livsstilssygdomme som type 2-diabetes ved at rette op på bakterieubalance gennem kostændringer.
- Jeg er overbevist om, at en sund, grøn og fedtfattig kost på sigt vil spille en langt større rolle, når sygdom skal bekæmpes eller undgås.
- Vi ved allerede, at for meget animalsk fedt, rødt kød og for få grøntsager skaber ubalance i tarmens komplekse økologi, så de sygdomsbefordrende bakterier begynder at dominere, siger han til Politiken.
/ritzau/