Dansk Erhverv kræver nye lognings-regler efter EU-dom

admin

|

09/04/2014

Dagens topnyheder

Nu melder også Dansk Erhverv sig i koret af organisationer, der kræver hurtig handling fra justitsminister Karen Hækkerup (S) i sagen om myndighedernes registreringer af danskernes digitale spor.

Tirsdag underkendte EU-Domstolen det EU-direktiv, der pålægger myndighederne at opbevare borgernes elektroniske fodspor på nettet og via telefonen i op til to år.

Det har fået justitsministeren til at se på, om de danske regler - der pålægger telebranchen at opbevare registreringerne i et år - er i strid med EU-retten.

- Det er glædeligt, at justitsministeren nu er parat til at begrænse logning. Det er positivt med en hurtig udmelding, der tager EU-dommen alvorligt. Sagen skal prioriteres, så reglerne kan blive ændret hurtigst muligt, siger Janus Sandsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Ifølge Dansk Erhverv mangler der proportionalitet i lovgivningen, som den ser ud lige nu.

- EU-dommen retter fokus på et kæmpe problem ved de danske lognings-regler – altså reglerne for registreringer af telefonsamtaler, sms’er og internettrafik. EU-dommen kaster et kritisk lys på den regulering, der blev skabt på baggrund af terrorfrygt, siger han.

Domstolen fastslår, at direktivet i "særlig alvorlig grad gør indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv", og derfor gransker Justitsministeriet nu de danske regler på området for at se, om de strider mod EU-retten.

Det har onsdag fået den danske telebranche til at kræve, at registreringen af internet-trafikken suspenderes straks, mens Justitsministeriets jurister summer over EU-dommens konsekvenser for dansk ret.

Danske teleselskaber foretog i 2013 3.500 milliarder registreringer af kundernes digitale fodspor. Langt det meste - over 90 procent - består af internet-trafik. Og det er en øvelse, som, branchen skønner, har kostet op mod en halv milliard kroner.

- Vi må ikke glemme, at det er os alle sammen, der betaler regningen for de nuværende regler. Både i kroner og ører og i retssikkerhed, siger Janus Sandsgaard.

/ritzau/