Dansk ebola-læge: Min frygt for smitte bliver mindre

admin

|

05/10/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den danske læge Sanne Jespersen ser hver dag mennesker dø af ebola.

Midt i september rejste hun til Sierra Leone i Vestafrika for at arbejde for Læger uden Grænser på en ebola-klinik, og på trods af grundige forberedelser har virussens omfang og karakter alligevel chokeret hende.

- Jeg troede egentlig, jeg var godt forberedt mentalt, men jeg er blevet meget overrasket over, hvor forfærdelig en situation det er for folk, og hvor forfærdeligt det er at se folk dø af ebola, siger hun over telefon fra bush-området Kailahun i det østlige Sierra Leone til Ritzau.

- Patienterne ligger med blod ud af alle kropsåbninger, og når man går forbi i sin "rumdragt", hvisker de "doctor, doctor, help me". Men det er utroligt, hvor hurtigt man vænner sig til at tage hen på hospitalet og se folk dø - at se børn dø. Man finder en måde at betragte det på - som et arbejde, så man ikke bliver alt for påvirket af det, siger Sanne Jespersen.

Medarbejderne på behandlingscentret er utrolig forsigtige i deres omgang med patienterne og hinanden, så de ikke selv risikerer smitte. Men i den første uges tid fyldte frygten for, at noget alligevel skulle gå galt, ikke desto mindre meget hos den danske læge.

- Jeg var ekstremt bange for at blive smittet og tænkte på det hele tiden. Nu har jeg vænnet mig til at følge reglerne og stoler på, at de nok skal beskytte mig. Jeg er mindre bange nu, siger hun.

Næsten hver dag ankommer en ambulance med nye ebola-patienter til Sanne Jespersens klinik.

Ofte har de krydset landet - en tur på ni timer - i bagende hede, og patienterne har på intet tidspunkt fået lov at åbne dørene for at få luft.

- Når de tager af sted, så bliver døren lukket, og så kører de otte-ni timer. Ambulancerne bliver fyldt op med patienter, og når de ankommer, er et par stykker som regel døde.

- Hvis nogle ikke havde ebola i forvejen, er det i hvert fald helt sikkert, at de er blevet smittet i ambulancen, der som regel er fuld af blod, afføring og bræk, siger Sanne Jespersen.

Selvom de fleste oplevelser således overvejende er nedslående, er der også glade stunder, påpeger den danske læge.

- Da jeg kom ind på klinikken i dag, havde en gruppe patienter netop fundet ud af, at de var raske. De grinede og dansede. Hver dag byder på sådan nogle ekstremer, siger hun.

Den danske læge, der til daglig er ansat på Aarhus Universitetshospital, forlader Sierra Leone om en uges tid.

/ritzau/