Danmark hyldes for første gang for indsats på D-dag

admin

10 år siden

|

04/06/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ny dansk udstilling i Normandiet skal fortælle historien om de danske krigssejlere, som først nu - 70 år efter D-dag - anerkendes for at have bidraget til de allieredes invasion af Normandiet 6. juni 1944.

800 danske krigssejlere deltog ved at fragte forsyninger til vands fra Storbritannien til Normandiet i Frankrig for at komme med militært udstyr og flere soldater til de kæmpende tropper.

Fredag er det 70-års-dagen for "Operation Overlord", som D-dags-operationen blev navngivet, og det vil ikke blive forbigået i stilhed.

Ud over 17 statsoverhoveder, heriblandt USA's præsident Obama og Ruslands præsident Putin vil danske repræsentanter for første gang være til stede i Normandiet, hvor der vil blive afholdt en dansk ceremoni, som skal markere den nylige anerkendelse af Danmark.

Dronning Margrethe, forsvarsminister Nicolai Wammen (S), forsvarschef Peter Bartram og syv danske krigssejler-veteraner er blevet inviteret.

Den nye udstilling på Utah Beach Museum i Normandiet, som skal fortælle krigssejlernes historie, er hovedsageligt konstrueret af Jakob Kjærsgaard, som studerer kulturarvsformidling ved Aalborg Universitet.

Han fortæller, at målet med udstillingen er at formidle den rolle, de danske krigssejlere havde på D-dag.

- Vi vil ikke male et billede af, at de var kamptropper, der gik ind på stranden. De danske krigssejlere havde en vigtig rolle i forhold til at forsyne kamptropperne. Uden de her forsyningslinjer ville en krig stoppe fuldstændigt.

- De var en markant del af en vigtig forsyningslinje, og det skal de i høj grad anerkendes for, synes jeg, siger Jakob Kjærsgaard.

En strand med en original tysk bunker, som stod på Utah Beach i Normandiet på D-dagen, samt de forsyninger - ammunition, mad, brændstof og soldater - som danskerne fragtede fra Storbritannien til Normandiet, skal være rammen for udstillingen.

Under Anden Verdenskrig deltog 6300 danske krigssejlere, hvoraf 1087 døde under krigen.

/ritzau/