Danmark holder øje med afghanske fangers sikkerhed

admin

|

14/04/2014

Dagens topnyheder

Selvom Danmark trækker sig ud af Afghanistan, slipper danskerne ikke taget fuldstændig, når det kommer til de fanger, som de danske soldater har tilbageholdt tidligere.

Et samarbejde mellem Forsvarsministeriet og Dansk Institut Mod Tortur (Dignity) skal nemlig sikre, at der fortsat skal føres tilsyn med de to afghanere, som de danske militære styrker tidligere har tilbageholdt i Afghanistan, så de to ikke bliver udsat for tortur.

Derfor skal Dignity videreudvikle Den Uafhængige Afghanske Menneskerettighedskommissions (AIHRC) tilsynsvirksomhed med indsatte i afghanske fængsler.

- Det er regeringens klare politik, at der også fremover skal føres tilsyn med de to personer, som på nuværende tidspunkt afsoner deres straf i afghanske faciliteter, efter at være blevet overdraget af danske militære styrker og efterfølgende idømt straffe ved afghanske domstole, siger forsvarsminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Han glæder sig over samarbejdet, der betyder, at AIHRC fører tilsyn med de tilbageholdte hver anden måned. Præcis som forsvaret har gjort det indtil nu.

Organisationen AIHRC har allerede deltaget i tilsyn med de to tidligere tilbageholdte i Helmand Provincial Prison og vil som led i projektet modtage en uddannelsespakke, der kan ruste deres medarbejdere og gavne alle indsatte i de afghanske fængsler.

- Der bliver således tale om et samarbejde med AIHRC, der er nyttig for organisationens mere generelle virke i landet.

- Det er i fin tråd med den internationale indsats i Afghanistan nemlig at bistå afghanerne med at løfte et ansvar ikke at fratage eller fritage dem fra ansvar, siger Nicolai Wammen.

Direktøren for Dignity, Karin Verland, roser Danmark for beslutningen.

- Det er meget positivt, at Danmark har påtaget sig et ansvar for en løsning for de indsatte efter tilbagetrækningen, siger hun og tilføjer:

- Undervisningen er et skridt i den rigtige retning mod at klæde afghanerne bedre på til at foretage tilsyn med egne fængsler og dermed beskytte de indsatte mod overgreb.

- Men det er ingen vaccine mod tortur, og krænkelser af menneskerettighederne mod de indsatte vil stadigvæk kunne forekomme.

/ritzau/