Fredag er det første gang, at Danmark er repræsenteret ved markeringen af, at endnu et årti er gået efter den berømte D-dag, hvor de allierede gik i land på Normandiets strande for at bekæmpe tyskerne under Anden Verdenskrig.
Det er nemlig ikke før nu, 70 år efter invasionen af Normandiet, at Danmark officielt bliver anerkendt som deltagende nation, selvom 800 danske krigssejlere bidrog på de allieredes side 6. juni 1944.
I Normandiet vil årsdagen blive markeret med et storstilet internationalt program, hvor dronning Margrethe II og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil være til stede - inviteret af den franske præsident, François Hollande.
For at markere, at Dannebrog endelig vajer side om side med de andre allieredes flag, vil der være en særlig dansk ceremoni med deltagelse af de to danske repræsentanter samt blandt andre forsvarschef Peter Bartram og den franske indenrigsminister.
Samtidig vil de hylde de danske krigssejlere, som til havs fragtede militært udstyr, mad og nye soldater til de kæmpende tropper på strandene. 30 af de 864 fragtskibe, der deltog i D-dagsoperationen, var dansk bemandede.
Syv danske krigssejlerveteraner, som længe har kæmpet for den officielle anerkendelse, vil også være med til den danske ceremoni, som begynder fredag formiddag nær Utah Beach Museum.
Dagen vil blive markeret med en ny udstilling på museet, som fortæller historien om krigssejlernes indsats.
- De små nationer falmer i baggrunden af de store. Det var en samlet indsats, så selvfølgelig skal alle skal hyldes lige meget, siger Jakob Kjærsgaard, som er hovedmand bag udstillingen.
- De danske krigssejlere var en vigtig del af en forsyningslinje, og det skal de i høj grad anerkendes for, siger han.
I alt vil 3000 veteraner fra de allierede lande deltage i de forskellige arrangementer i Normandiet.
18 statsoverhoveder, deriblandt Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Barack Obama, vil også være at finde ved den internationale ceremoni fredag eftermiddag.
/ritzau/