Corona-studie: Så længe er man smittefarlig

Julie Møller

217 uger siden

|

23/11/2020
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvor længe er man egentlig smittefarlig? Det har et nyt studie undersøgt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et nyt studie, der er publiceret i det medicinske tidsskrift The Lancet Microbe, giver svar på et af de spørgsmål, som mange nok grubler over, når det kommer til coronavirussen. Hvor længe er man egentlig smittefarlig?

Det skriver det norske site Dagbladet, der har fået Espen Rostrup Naksted, som er assisterende sundhedsdirektør for det norske Helsedirektorat, som er svarende til den danske Sundhedsstyrelse, til at tage et kig på studiet.

Han omtaler studiet som “en af de vigtigste oversigtsartikler om virusspredningen så langt inde i pandemien.”

Et af de vigtigste fund

Blandt forskernes vigtigste fund er, at patienter smittet med virussen kan udskille virussen i op til 83 dage via de øvre luftveje, skriver Dagbladet. 

Dog betyder det ikke, at at en person som udskiller virussen, nødvendigvis er smitsom. Ifølge forskerne er der nemlig aldrig blevet påvist levende virus hos smittede personer efter mere end ni dage med symptomer.

“Det vigtigste som denne oversigtsartikel viser er, at SARS-CoV-2-virussen skilles ud fra øvre luftveje i 17 dage i gennemsnit, men intet studie har kunne vise levende virus i mere end ni dage efter sygdomsudbrud. Dette bekræfter de antagelser, vi har gjort i Norge om, at man er meget lidt smitsom, efter man har været syg i en uge trods en positiv coronatest,” siger Espen Rostrup Naksted og tilføjer:

“Det betyder, at du kan være testet positiv i ugevis uden at være smittefarlig.”