Når man bestiller en vegetarisk menu, regner man som forbruger nok med, at hele menuen er uden nogen former for kød. Dog skal man være ekstra opmærksom, da dette åbenbart ikke er en selvfølge ved køb af Coop’s vegetariske nytårsmenu.
Det skriver Ekstra Bladet.
Coop, en af Danmarks største dagligvarekæder, står netop over for kritik efter en fejl i deres nytårsmenu, der blev markedsført som vegetarisk. Et uventet element af oksegelatine i desserten har vakt opsigt og kritik fra Dansk Vegetarisk Forening, der anser brugen af animalske biprodukter i en vegetarret som både 'misvisende' og 'forkert'.
Den vegetariske nytårsmenu, der blev solgt i Superbrugsen-butikker landet over, indeholdt en mousse med æble og saltkaramel, som overraskende nok indeholdt animalsk gelatine fremstillet af okse. Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening, understreger klart: "Vegetarisk er meget veldefineret som, at der ikke må være nogen som helst biprodukter fra slagtning af dyr. Det er klokkeklart og slet ikke til diskussion."
Coop's pressetjeneste har bekræftet til Ekstra Bladet, at der var oksegelatine i desserten. Coop's informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, beklager fejlen og foreslår, at kunder, som ønsker at undgå kødprodukter, selv kan fjerne det røde gelatine-lag på desserten.
Coops egen definition og forståelse af vegetarisme står i kontrast til deres praksis, som det ses i denne sag. Ironisk nok har Coop's medlemsblad Samvirke tidligere beskrevet gelatine som 'forbudt' for vegetarer.
Derfor er det en god ide at være opmærksom og tjekke op på ingredienslisten, hvis du står og skal bestille en nytårsmenu, da det åbentbart ikke altid er en selvfølge, at hele menuen er uden nogen former for kød.
Du kan se Coop's nytårsmenu her.