Kendsgerningerne er, at det tager voldsomt på vores råderum, at olieprisen nu er faldet til 36 dollar.
Sådan lyder det dystre budskab fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at en analyse fra ministeriet, som Berlingske skriver om, viser, at et historisk styrtdyk i oliepriserne vil få betydning for de offentlige finanser frem mod 2020.
- Vores råderum – som ellers var 15 milliarder kroner frem til 2020 – bliver med et slag reduceret med en tredjedel. Det koster os altså fem milliarder kroner, og det er en voldsom nedskrivning af vores indtægter fra olie.
- Og det betyder selvfølgelig, at de offentlige udgifter kommer under pres de kommende år, siger finansministeren til Ritzau.
I de seneste år er olieprisen stort set faldet konstant, og det har fået regeringen til flere gange at nedjustere forventningen til olieprisen. Og nu nedskriver Finansministeriet altså forventningerne til olieprisen med 30 procent.
Claus Hjort Frederiksen understreger, at de økonomisk muligheder i Danmark bliver indskrænket. Sammen med det stigende antal flygtninge, "vil der være færre midler til rådighed til at gøre nogle af de gode ting, som vi gerne vil gøre i politik".
- Det er vigtigt for mig at få sendt det budskab. For i den offentlige debat blandt politikere, partier, organisationer og på Kommunernes Landsforenings topmøde torsdag vil debatten gå på: Send flere penge.
- Der er det bare vigtigt at sige, at de offentlige udgifter er under et voldsomt pres. Det kommer til at koste os penge, at olieprisen er faldet. Ligesom Norge og Saudi-Arabien er blevet ramt af den lavere oliepris, så bliver vi også ramt.
Og det vil være tydeligt, når der skal forhandles om Finansloven i efteråret, siger Claus Hjort Frederiksen.
- Der vil vi kunne se, at det altså har nogle konsekvenser for det danske samfund, at olieprisen er så lav.
Spørgsmål: Hvordan kommer den enkelte dansker til at kunne mærke det?
Det ved jeg ikke. Men når vi har færre penge til rådighed, så vil vi kunne gøre mindre godt, end vi ellers ville kunne gøre.
/ritzau/