Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) reformer har øget uligheden i Danmark, og det er positivt, fordi det har været med til at øge beskæftigelsen.
Sådan lyder det fra Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos, efter at Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, på partiets årsmøde slog fast, at ulighed kan være en god ting.
- Under Thorning har det rent faktisk været sådan, at man har kunnet gennemføre reformer, der øger uligheden, og det har været acceptabelt, fordi reformerne samtidig har øget beskæftigelsen og væksten.
- Det drejer sig eksempelvis om skattereformen og kontanthjælpsreformen. Under Fogh blokerede ulighedsdebatten ofte for reformdagsordenen, siger han og henviser til Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.
På Liberal Alliances årsmøde sagde Anders Samuelsen, at ulighed kan være et redskab til at sørge for at få de dårligst stillede løftet. Samuelsen mener, at det vil skabe ulighed, hvis eksempelvis 200.000 bliver flyttet fra overførselsindkomst og kommer i arbejde.
Cepos ser gerne, at Thornings forhold til uligheden kommer til at dominere det næste stykke tid.
- Man må håbe, at Thorning-regeringens tilgang til ulighed vil dominere det kommende årti. Der er nemlig brug for yderligere reformer af skat og overførselsindkomster for at øge beskæftigelsen og væksten.
- Vores top-marginalskat er for høj, og der er alt for mange personer på overførselsindkomst, siger Mads Lundby Hansen og understreger, at Danmark er blandt de OECD-lande med mindst ulighed.
Både Socialdemokraterne og SF kalder det skræmmende, at ulighed skulle være en god ting.
/ritzau/