Bupl: Kommuner må ændre diskriminerende regler mod mænd

admin

10 år siden

|

05/06/2014

Dagens topnyheder

KL må melde klart ud til kommunerne, at det ikke er i orden at lave særregler for mandlige pædagoger i daginstitutioner. Særregler, der går stik imod ligestillingsloven.

Det siger næstformand Birgitte Conradsen, Bupl.

- Vi har været i dialog med KL, og de siger, at det er op til de enkelte kommuner, hvilke regler de laver på daginstitutionsområdet. Men KL bør tage et større ansvar og sende det signal, at det ikke er i orden at lave særregler, siger hun.

Udmeldingen kommer efter, at en debat om det rimelige i, at pædagoger af hankøn flere steder ikke må skifte ble på børn i vuggestuer og børnehaver eller sidde med dem på skødet, nå de for eksempel skal trøste børnene.

- Det er et stort problem i kommunerne, at mandlige pædagoger ikke søger arbejde i vuggestuer og børnehaver. Det har store konsekvenser for pædagogerne, men endnu større konsekvenser for børnene, mener Birgitte Conradsen.

Bupl er nu klar til at hjælpe de mandlige pædagoger, der føler sig krænket eller diskrimineret, med at gå til Ligebehandlingsnævnet for at køre sagerne for deres mandlige medlemmer.

- Men det kræver, at en eller flere af vores mandlige medlemmer vil stå frem. Der er allerede mange sager, der ligger lige til højrebenet, men sådan en sag kan tage lang tid, det kan være belastende. Mange er bange for at miste deres arbejde, hvis de står frem, siger Birgitte Conradsen.

De mandlige pædagoger har dog gode chancer for at vinde, vurderer Kirsten Ketscher, juraprofessor på Københavns Universitet.

- Jeg kan ikke se andet end, at de vil vinde sagen. Der er tale om en direkte diskriminerende regel, der ikke kan retfærdiggøres, skriver hun i et skriftligt svar til Avisen.dk

Hun henviser til EU-reglerne på området, der siger, at man kun må diskriminere, når kønnene ikke fysisk har de samme kvalifikationer, som for eksempel mænd, der kun kan synge tenor og kvinder, der kun kan synge sopran.

/ritzau/