Brystkræft: Man redder ikke livet, hvis man ikke deltager

admin

10 år siden

|

24/07/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den rekordhøje danske dødelighed af brystkræft vil falde, fordi de nationale screeninger for brystkræft har fået mange til at blive tjekket. Når man ved screeningerne finder knuderne tidligere, forbedres chancerne for overlevelse markant.

Det siger både Kræftens Bekæmpelse og en professor i kræftscreening på baggrund af en status over brystscreeningerne blandt 50 til 69-årige kvinder.

Knap 1,3 millioner kvinder er i forbindelse med de to første runder blevet tilbudt skanning, og mere end en million kvinder har takket ja, ifølge Berlingske.

Fra første til anden screeningsrunde steg deltagelsesprocenten på landsplan fra 77 til 81 procent. Dog halter hovedstaden bagefter med en deltagelse på 72 procent.

Overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse vil meget gerne have endnu flere til at deltage generelt og i særdeleshed i Region Hovedstaden.

- 1200 kvinder dør årligt af brystkræft. Hele målet med screeningerne er at mindske dødeligheden. Men man kan jo ikke nedbringe dødeligheden hos kvinder, der ikke deltager, siger hun til Ritzau.

Tidligere undersøgelser viser, at det især er de kortest og de lavest uddannede kvinder, der ikke dukker op til screening.

Elsebeth Lynge er professor i kræftscreening på Center for epidemiologi og Screening ved Københavns Universitet.

- En deltagelse på 81 procent er faktisk rigtig flot, og det vil bestemt påvirke dødeligheden i en positiv retning. Og når man tænker på, at hovedstadsområdet trækker procenten ned, så må den være meget høj andre steder, siger hun til Ritzau.

Forskerne har tidligere undersøgt den markant lavere deltagelse især i hovedstadsområdet.

- Det gælder København som andre udenlandske storbyer, at selv når man ser bort fra befolkningssammensætning, så er deltagelsen stadig lavere end andre steder. Der er åbenbart en slags "urbaniseringeffekt" hos kvinder i storbyer, hvor kvinderne har mange andre dagsordener og ting, de skal nå, siger Elsebeth Lynge.

/ritzau/