Et flertal på Christiansborg har foreslået, at det skal være muligt at udstede udgangsforbud mod unge asylansøgere, der opholder sig på såkaldte børnecentre.
Det skal gøre det nemmere at drive centrene for mindreårige, uledsagede asylansøgere, uden gener for lokalområdet, lyder argumentet.
Men to borgmestre i nogle af de kommuner, der driver centrene, kan ikke genkende behovet.
- Konkret omkring udgangsforbud og sanktioner af den art, så er det ikke værktøjer, som vi savner i vores værktøjskasse. Det må jeg sige. Jeg synes, at vi kommer langt med de redskaber, vi har i dag, siger Henrik Frandsen (V), der er borgmester i Tønder Kommune.
- Jeg ser ikke, at vi mangler nogle værktøjer i dag, siger Lene Kjelgaard Jensen (V), der er borgmester i Thisted Kommune.
Begge understreger de, at det ikke er en nem opgave at drive centrene, og at de også oplever problemer med nogle få af de unge asylansøgere.
Ifølge de to borgmestre er det dog andre ting, der afgør, om det kan gøres uden gener for det lokalområde, som centrene ligger i.
- Det er struktur på de unges hverdag. Det at stå op til bestemt tid. Det at være klar når skolebussen kommer. Det er lidt ligesom at være på en efterskole.
- Og det er faglighed. At man sætter de rigtige og dygtige medarbejdere ind. Vi bruger langt hen ad vejen de redskaber, som vi bruger på danske unge, siger Henrik Frandsen.
Ifølge Thisted-borgmesteren har man i hendes kommune lagt vægt på at involvere lokalområdet til at beskæftige de unge asylansøgere i fritiden. Det sker gennem de lokale fritidsorganisationer.
Ligeledes har man insisteret på kun at drive centre i sin egen kommune for at have en bedre erfaringsdeling på tværs af kommunens forvaltninger.
- Det betyder, at de erfaringer vi har fra SSP (kriminalpræventivt arbejde, red.), fritidsklubber og fra andre dele, kan vi inddrage i løsningen af den her opgave, siger Lene Kjelgaard Jensen.
/ritzau/