Danmark skal fortsat have en forsvarschef.
Det har været et afgørende punkt for Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative i forhandlingerne om en ny struktur for forsvarets ledelse.
Sådan lyder det fra de tre partier, efter at samtlige partier undtagen Enhedslisten torsdag indgik en aftale, der ændrer markant på ledelsen af det danske forsvar.
Regeringen ønskede oprindeligt helt at få nedlagt Forsvarskommandoen, men det er ikke sket, mener de borgerlige partier.
- Regeringen har opgivet den vanvittige idé, at forsvarschefen skulle sidde i ministeriet som en kontorchef uden myndighed, siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V).
Forsvarskommandoen bliver dog splittet op, og en stor del af økonomistyringen bliver lagt ind under Forsvarsministeriet. Dermed bliver forsvarschefens magt beskåret.
- Det er klart, at man ikke kan få alt med i en forhandling. Men vi har sikret os, at forsvarschefen fortsat har indflydelse på penge til operationer, siger Troels Lund Poulsen.
Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, lægger vægt på, at "regnedrengene ikke kommer til at lede soldaterne".
- Forsvarschefen er ikke reduceret til en marionetfigur. Det er meget langt fra regeringens oprindelige udspil, som var helt uspiseligt, siger Marie Krarup.
De Konservative mener også, at forsvaret fortsat skal have sin egen militære ledelse med en forsvarschef, siger forsvarsordfører Lene Espersen.
- Han får sine egene økonomifolk og sin egen stab. Når man slanker i bunden, er det også rimeligt, at man slanker i toppen. Nordjylland har været et af de områder, som har været hårdest ramt af reformer i forsvaret, siger Lene Espersen.
Ligesom forsvarsminister Nicolai Wammen (S) lægger Troels Lund Poulsen vægt på, at det er lykkedes at få alle partier undtagen Enhedslisten med i aftalen. Det skaber ro i de kommende år, mener han.
- Vi har skabt fred og politisk stabilitet om forsvaret, så de ansatte kender rammerne. Samtidig er der kommet styr på den sidste del af forsvarets økonomi, siger Venstres Troels Lund Poulsen.
/ritzau/