For anden dag i træk har bevæbnede tropper forhindret observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, i at komme ind på den russisk-dominerede ukrainske Krim-halvø.
Fredag er to busser med ubevæbnede militæreksperter fra OSCE blevet blokeret af bevæbnede mænd ved en vejspærring på vej ind på Krim-halvøen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.
To unavngivne kilder fra observatørholdet fortæller til AFP, at de 47 observatører efterfølgende er vendt tilbage til byen Kherson, hvor de har overnattet, siden de torsdag også blev forhindret i at komme ind på Krim-halvøen.
Med i gruppen af observatører fra 21 af organisationens i alt 57 medlemslande er der to danske officerer, som var med ved fredagens forsøg på at komme ind på Krim.
Det bekræfter Forsvarsministeriet over for Ritzau. Fra ministeriet oplyser man samtidigt, at observatørerne lørdag morgen "vil drøfte den videre vej frem."
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) tager tager skarp afstand fra de hindringer, der bliver lagt for observatørerne.
- Formålet med besøget er at opnå øget klarhed om situationen på Krim og forhåbentlig medvirke til, at konflikten ikke eskalerer yderligere.
- Det er naturligvis afgørende, at alle parter giver gruppen mulighed for at udføre deres vigtige arbejde.
- Der er tale om et fuldt lovligt besøg, som Ukraine har inviteret til på grundlag af regler, der er aftalt i OSCE. En organisation Rusland som bekendt selv er medlem af, siger Nicolai Wammen i en skriftlig kommentar.
Missionen, der menes at vare indtil den 12. marts, har til formål at skabe et overblik over, hvad der foregår i det konfliktfyldte område. Ifølge ukrainske grænsevagter befinder der sig nu 30.000 russiske soldater på halvøen.
Rusland fastholder, at der kun er russiske soldater på basen i havnebyen Sevastopol, der siden Sovjetunionens opløsning i 1991 efter aftale med Ukraine har været hjemsted for den russiske sortehavsflåde.
Krims parlament stemte torsdag for en løsrivelse fra Ukraine for i stedet at slutte sig til Rusland. Parlamentet besluttede, at spørgsmålet lægges ud til folkeafstemning 16. marts.
/ritzau/