Ledige skal i højere grad selv kunne tilrettelægge kontakten med jobcentrene og a-kasser og påvirke deres vej tilbage til arbejdsmarkedet. Til gengæld er det slut med retten til seks ugers selvvalgt uddannelse for ledige.
Sådan lød nogle af anbefalingerne, da et foreløbigt udkast til Carsten Koch-udvalgets rapport i januar blev lækket til pressen.
Siden da har udkastet fra udvalget med den tidligere S-minister Carsten Koch i spidsen været til høring hos arbejdsgiverne og fagbevægelsen. Nu er arbejdet færdigt, og tirsdag vil anbefalingerne blive lagt frem på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet.
Derefter er forventningen, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om noget tid vil fremlægge regeringens udspil til en reform af den udskældte jobindsats. Indsatsen er blandt andet blevet kritiseret for at være for dyr og sende arbejdsløse på ubrugelige kurser.
Regeringens ministre og Carsten Koch selv har ikke ønsket at kommentere rapporten, før den officielt er præsenteret.
Med da udkastet blev lækket til pressen, blev de foreløbige anbefalinger både mødt med ros og kritik fra fagbevægelsen, mens professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen hæftede sig ved det kursskifte, udvalget lagde op til.
Ifølge udkastet skal arbejdsløse i mindre grad kontrolleres og piskes ud i korte ansættelser. I stedet skal der fokus på opkvalificering, så de ledige kan sikre sig varig beskæftigelse:
- Det er et forsøg på nybrud, som er meget anerkendelsesværdigt. Nu er det ikke skræmmeeffekten, men opkvalificering. Det vil være en fantastisk ændring, hvis man kan få det gennemført, sagde Henning Jørgensen den gang.
Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, så mange gode takter i udkastet og fremhævede blandt andet den tidligere og mere individuelle indsats.
- Der er lagt op til en langt bedre hjælp til de arbejdsløse, end vi har i dag, sagde hun.
I HK var næstformand Mette Kindberg dog mere kritisk. Hun hæftede sig især ved, at a-kasserne helt kan miste den første kontakt til ledige medlemmer.
Udvalget anbefaler nemlig, at kontakten til a-kassen bliver selvvalgt, mens kontakten til jobcentrene fortsat skal være obligatorisk. Det punkt har flere fagforeninger formentlig gjort indsigelse over for i deres høringssvar.
/ritzau/