Når økonomer i fremtiden ser tilbage på dansk økonomi anno 2014 og årene frem, så vil regeringens vækstplan ikke nødvendigvis fremstå, som det, der trak dansk økonomi helt ud af krisen. Det vurderer Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
- En vækstpakke på ti milliarder vender ikke op og ned på dansk økonomi, siger Lone Kjærgaard, om den vækstplan, som regeringen fremlægger torsdag.
- Men det er da altid positivt at tage fat i effektiviseringer og forbedringer generelt, tilføjer hun.
Lone Kjærgaard mener ikke, at regeringen skulle have afsat endnu flere milliarder til at sparke gang i væksten herhjemme, for Danmark "tørster ikke efter en endnu større vækstpakke," siger hun.
- Vækstpakken kommer på et tidspunkt, hvor dansk økonomi allerede er på vej til at komme i bedring.
- Hvis det kommer til at gå, som de fleste økonomer forventer, så bliver det nok svært at se, hvor meget vækstpakken bidrog til, og hvor meget der skyldes den medvind, som dansk økonomi allerede har i ryggen, siger cheføkonomen.
Lone Kjærgaard henviser blandt andet til den helt nye økonomiske forårsprognose fra EU-Kommissionen, som ser lysere på dansk økonomi og regner med øget vækst.
Regeringens samlede vækstplan, der bliver præsenteret torsdag, indeholder 89 større og mindre initiativer, der altså skal sætte gang i dansk økonomi.
Et af de væsentligste elementer i planen er, at regeringen vil reducere virksomhedernes omkostninger ved at lempe energiafgifterne - de såkaldte PSO-afgifter - med 5,8 milliarder kroner.
Og det vil uden tvivl komme virksomheder især inde for landbruget til gavn og give medvind på eksportmarkederne, vurderer makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.
- Det er klart, at PSO-afgiften har virket meget forværrende for danske virksomheder, fordi det er en afgift, vi kun har i Danmark, og som ikke rammer europæiske virksomheder generelt.
- Sammenholdt med den udvikling der har været på energimarkederne er det noget, der har presset danske virksomheders konkurrenceevne, tilføjer han.
/ritzau/