53 lande er på et to dages topmøde i den hollandske regeringsby, Haag, enedes om at gøre en fælles indsats for at holde bedre styr på radioaktivt materiale, der kan bruges til at lave atombomber eller såkaldte beskidte bomber, hvis det kommer i de forkerte hænder.
- Det kan være skrøbelige stater, kriminelle, terrorister. Der skal en række tiltag til for at undgå det.
- Det er soleklart, at jo mere vi har har styr på det nukleare materiale, og jo mere vi bruger på vores fælles institutioner, jo bedre mulighed har vi for at undgå, at den situation opstår, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter mødet.
Under topmødet har Japan, Belgien og Italien meddelt, at de sender højt beriget uran og plutonium til USA for at det kan blive enten nedgraderet eller skaffet bort.
Samtidig har over 40 af landene skrevet under på en erklæring, hvor de blandt andet vedkender sig en række internationale aftaler om kontrol med atommateriale og lover øget samarbejde og informationsudveksling.
Landene vil også støtte forskning blandt andet for at få udviklet alternativer til brug i kræftbehandling, så hospitaler ikke længere skal være afhængige af højradioaktivt materiale, der kan misbruges til simple bomber.
På mødet har lederne blandt andet spillet et tænkt scenarie, hvor Thorning sammen med blandt andre USA's og Kinas præsidenter samt Ruslands udenrigsminister har skullet vælge deres reaktion på en konstrueret trussel fra terrorister i det fiktive land Brinia.
- Det var rigtig sundt for alle at få en illustration af, hvad der kan ske, siger Thorning.
Præsident Obama knytter på et pressemøde også et bånd til den aktuelle krise i Ukraine, som netop på det første atomsikringstopmøde i 2010 forpligtede sig til at skaffe sig af med alt sit højt berigede uran.
- Det er en levende påmindelse om, at jo mere af det materiale, vi kan sikre, jo tryggere er alle vores lande.
- Var det ikke sket, ville de farlige nukleare materialer stadig være derude. Og den svære situation, vi står med i dag, ville rumme endnu et bekymringslag, siger Obama.
/ritzau/