De danske arbejdsgivere advarer regeringen mod at gennemføre en jobreform. Det går nemlig godt med den danske økonomi, og reformen risikerer derfor at skabe flaskehalse på arbejdsmarkedet og kvæle det økonomiske opsving, lyder argumentet.
- Gennemfører regeringen beskæftigelsesreformen, risikerer man, at ledige hænder sidder på skolebænken, mens virksomhederne desperat jagter arbejdskraft, siger Henrik Bach Mortensen, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til Børsen.
- Det vil sænke produktionen, sænke væksten og standse et spirende opsving, fortsætter han og kræver, at reformen bliver kasseret.
Han peger blandt andet på, at reformen vil give ledige ret til seks ugers selvvalgt uddannelse fra første ledighedsdag.
Venstre og Konservative bakker op om DA's krav, og også DI, Dansk Metal og Landbrug & Fødevarer har advaret mod begyndende flaskehalse, skriver Børsen.
Avisen henviser til, at bruttoledigheden har været mærkbart faldende over de seneste måneder og nu ligger på omkring fem procent.
Også økonomer bekymrede for flaskehalse i industrien. Som det er nu, er kun 72 procent af den voksne befolkning i arbejde mod cirka 78 procent frem til krisen i 2008, skriver Børsen.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er dog ikke klar til droppe reformen.
- Flaskehalse opstår netop, fordi vi i nogle brancher begynder at mangle uddannet arbejdskraft, siger Mette Frederiksen til Børsen.
/ritzau/