Politiet har flere og flere sager om deling af private billeder og beskeder. Det viser tal fra Rigsadvokaten, skriver Politiken
I 2011 var der anmeldt 44 sager under straffelovens paragraf 264 d, der handler om deling af private billeder og meddelelser.
Sidste år var det tal 101. Og i år tegner det ikke til at blive lavere. Alene i årets første fire måneder var der 53 anmeldelser.
I 2015 førte anmeldelserne til sigtelser i 78 sager og tiltale i 60 sager. 54 personer modtog bøder eller domme under paragraf 264 d.
Ifølge Kate Jacquerot, der er juridisk chef ved Rigspolitiets Nationalt Cyber Crime Center, er mange af de personer, der overtræder paragraffen, unge.
- Der er mange gymnasieelever, der deler billeder i ét væk, siger hun til Politiken.
- De fleste af dem overtræder kun paragraf 264 d, men der sker også blufærdighedskrænkelse og deles meget grove billeder. De unge mennesker ved ikke altid, at det er ulovligt at dele billeder.
I politikredsene kan man godt mærke, at der er et stigende antal sager, oplyser senioradvokat Peter Rask fra Anklagemyndigheden i Nordjylland.
- Vi kan ikke vide, om der sker flere krænkelser, eller om folk er blevet mere opmærksomme på at anmelde. Men der er kommet flere sager, siger Peter Rask til Politiken.
- Det er mest kvinder, der anmelder, men vi har da også en sag med en dreng, der er blevet krænket.
Han ser både sager med fotos og med små korte film med private, intime situationer.
- Det kan være billeder eller korte optagelser med mobiltelefon, som nogen så finder på at lægge ud på et pornosite eller bare dele over Facebook til kammerater, der så deler det videre, siger Peter Rask.
- Nogle gange starter det med samtykke, når én har filmet nogle kammeraters samleje, men de har jo ikke sagt ja til, at det bliver delt.
/ritzau/