Det bliver ikke et problem at skaffe hænder i Danmark i fremtiden, for arbejdsstyrken vokser, men det bliver et problem at skaffe de "rigtige", kvalificerede hænder.
Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som fremskriver behovet for arbejdskraft frem til 2025.
Analysen viser, at der i løbet af de næste ti år vil opstå et misforhold mellem på den ene side behovet for arbejdskraft og på den anden side folks uddannelsesniveau.
Danmark kommer ifølge AE's beregninger til at mangle 70.000 håndværkere og andre faglærte på arbejdsmarkedet i 2025.
Der kommer tillige til at mangle omkring 25.000 med en kortere uddannelse som eksempelvis finansøkonomer, bygningskonstruktører og maskinmestre, mens der vil mangle omkring 40.000 med mellemlange uddannelser som eksempelvis sygeplejersker, fysioterapeuter og diplomingeniører.
Derimod bliver der folk tilovers i de to yderpunkter af uddannelsesskalaen, konkluderer analysen. Værst kommer det til at se ud for folk uden uddannelse. Der vil være et overskud af ufaglærte på 65.000 i 2025.
Men også folk med en lang videregående uddannelse og bacheloruddannelser, typisk fra universitetet, vil opleve, at de skal slås om jobbene.
På baggrund af analysen lyder konklusionen fra AE-Rådets direktør, Lars Andersen:
- Tag endelig en uddannelse, men overvej om den absolut skal være meget lang. Et er dog sikkert: En uddannelse skal man tage, siger han til Jyllands-Posten.
Rapporten viser, at den samlede arbejdsstyrke vil vokse. Blandt andet fordi de ældre medarbejdere bliver ved med at arbejde i flere år end tidligere.
/ritzau/