Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup mindes ikke, at der var tegn på en boligboble i 2006. Det fortæller han fredag ved Retten i Lyngby.
Her er han og flere andre medlemmer af Amagerbankens ledelse sagsøgt for 900 millioner kroner for at have lånt penge ud uansvarligt til en stribe ejendomsprojekter.
Sagsøger er Finansiel Stabilitet, der overtog resterne efter Amagerbanken, der gik konkurs i 2011.
I foråret 2006 sendte Finanstilsynet en advarsel ud til alle banker om, at der var tegn på en boligboble. Men det gjorde ikke større indtryk i Amagerbanken.
- Jeg husker ikke, at der var noget uro omkring brevet eller vores udlån på det tidspunkt, siger Jørgen Brændstrup.
Han mener heller ikke, at der generelt var tegn på en forestående krise i boligmarkedet.
- Vi oplevede i vores filialer, at der var en usvækket efterspørgsel efter boliger. Og vi noterede os, at Nationalbankens direktør understøttede, at der var en god udvikling i prismiljøet i de store byer, siger Jørgen Brændstrup.
Det sker med reference til tidligere Nationalbankdirektør Nils Bernstein, der efter krisen har fået kritik i offentligheden for at ikke at tøjle opsvinget forud for finanskrisen.
Ud over Nationalbankdirektørens udtalelser hæfter Jørgen Brændstrup sig ved rapporter om efterspørgslen efter boliger i København, som var det marked, banken var mest aktiv i.
- Hovedstadsrådet udgiver jævnligt rapporter. Og der var rapport, som kiggede frem mod 2017, der beskrev, at der ville være stort behov for boliger. Så man så på, hvor meget der blev bygget, var det ikke noget der tydede på, at man skulle passe på, siger den tidligere administrerende direktør.
Sagen mod Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen og en stribe andre medlemmer af ledelsen går ikke på bankens konkurs.
Men Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter dennes krak, kræver 900 millioner kroner i erstatning for tre konkrete udlån.
Finansiel Stabilitet mener, at ledelsen i banken opførte sig uansvarligt i forhold til de tre udlån, og at Amagerbankens kredithåndtering var mangelfuld.
Blandt andet udlån til udviklingsprojektet Østerfælledparken, hvor flere kendte ejendomsspekulanter lånte over 800 millioner kroner, og store udlån til køb af aktier i Mols-Linien til de tre, der medførte store tab.
Et kernepunkt i sagen er, at Jørgen Brændstrup havde for mange kasketter på i organisationen, og at kreditkontrollen dermed var mangelfuld.
/ritzau/