Snart - nærmere bestemt på mandag - er det tid til at tjekke, hvordan skatteregnskabet for 2023 ser ud.
Og det er ingens næse gået forbi, at det kan være en kompleks affære, da flere faktorer spiller ind, og nogle af dem kræver, at man selv er aktiv.
Ifølge Aske Buemann, direktør hos TaxHelper og ekspert i skattefradrag, misser mange danskere vigtige fradrag, som de ellers kunne have gavn af. Euroinvestor har derfor taget en snak med eksperten for at indsamle de bedste råd til, hvordan man sikrer sig, at man ikke snyder sig selv, når årsopgørelsen lander.
Det skriver B.T.
Blandt de fradrag, som oftest overses, er det manuelle kørselsfradrag. Trods dets popularitet, er der mange, der ikke får det fulde beløb med, fordi Skats automatiske beregninger ikke altid matcher den reelle kørselsafstand.
Her lægger Aske Buemann ikke skjul på, at man selv kan vælge den faktiske rute frem for Skats forslag, hvilket kan føre til en større tilbagebetaling. Desværre har mange ikke dette fradrag på årsopgørelsen, hvilket ifølge revisionshuset BDO har kostet 40.000 danskere dyrt i form af tabte fradrag på op til 680 millioner kroner.
Et andet område, hvor mange går glip af fradrag, er ved omlægning af lån og ved køb og salg af bolig. 2023 var et travlt år for omlægning af realkreditlån, hvilket åbnede op for muligheden for at indberette gebyrer til fradrag. Buemann understreger, at gebyrer såsom 'garantiprovision' og 'differencerenter' kan give fradrag op til 20.000 kroner, men ofte overses af boligejerne.
For privatinvestorer, især dem med aktier på vækstbørsen First North, er der også penge at hente. Tab og gevinster på disse aktier skal indberettes manuelt, et punkt mange overser.
Rejsefradraget er et andet overset område, hvor næsten en million danskere går glip af mulige fradrag. Det gælder også for korte ture indenlands, så længe man har været væk i mere end 24 timer og har haft overnatning.
Endelig er der fradraget for renter på lån hos udenlandske banker opererende i Danmark. Da disse banker ikke automatisk indberetter til Skat, er det op til den enkelte at sikre, at disse renter bliver registreret på årsopgørelsen.
Kort sagt, så er det, inden årsopgørelsen for 2023 lander, værd at tage et ekstra tjek af, hvad man potentielt kunne have krav på.