Det spørgsmål deler vandene i flere EU-lande, hvor nye regler for ældre bilister er på vej.
Her gælder allerede stramme regler
Og selv om det for mange lyder som en indskrænkning, er målet ifølge EU at øge sikkerheden og skabe ensartede regler på tværs af medlemslandene.
Men i modsætning til hvad nogle rygter antyder, er der ikke tale om en fast aldersgrænse, hvor man automatisk mister retten til at køre. I stedet lægges der op til, at personer over 70 år skal gennemgå regelmæssige helbredstjek hvert femte år for at kunne beholde kørekortet.
I Danmark er lignende regler allerede gældende. Her skal bilister til første lægetjek som 65-årige, og derefter igen som 68-årige, 70-årige og derefter hvert andet år. Ved lægebesøgene vurderes bl.a. syn, hørelse og generel helbredstilstand.
Hvis lægen vurderer, at bilisten fortsat er egnet, er der ingen hindring for at fortsætte med at køre. I tilfælde af visse sygdomme kan der pålægges begrænsninger i kørekortet, fx at man kun må køre inden for et bestemt geografisk område.
Kræver retfærdighed
En rundspørge foretaget blandt ældre bilister i Tjekkiet af Autozive viser, at mange seniorer faktisk er positive over for helbredstjek, så længe de ikke automatisk mister retten til at køre. Flere understreger, at evnen til at køre ikke alene afhænger af alder, men af individuel helbredstilstand.
EU’s forslag har dog vakt debat, især i lande som Frankrig, hvor modstand mod ændringer ofte er markant. Alligevel er der bred enighed i EU om, at en vis harmonisering af reglerne er nødvendig for at øge færdselssikkerheden – særligt fordi seniorer ofte er mere sårbare i ulykker, selvom de generelt er involveret i færre af dem.
Kort sagt: Ingen skal aflevere nøglerne bare på grund af deres alder. Men et sundhedstjek hvert femte år? Det kan blive et nyt fælleseuropæisk krav.