Advokat: Indgreb mod farlig fange var nødvendig

admin

|

08/04/2014

Dagens topnyheder

Det var nødvendigt talrige gange at spænde en fange fast i sikringsceller og at flytte ham fra fængsel til fængsel.

De mange indgreb, som stod på gennem flere år, skyldes også mangel på ressourcer, slår advokaten for Direktoratet for Kriminalforsorgen, Benedicte Galbo, tirsdag fast i Østre Landsret.

Her påstår en tidligere indsat, at han blev udsat for umenneskelig og tortur-lignende behandling i flere år, før han endelig blev erklæret sindssyg og løsladt.

Men Kriminalforsorgen afviser, at menneskerettighedskonventionen er blevet krænket.

- Det var nødvendigt at gribe til magt af hensyn til de ansatte, de medindsatte og ikke mindst sagsøgeren selv, siger Benedicte Galbo.

Manden, der er 43 år, havde det svært psykisk. Han hørte stemmer, mente sig udspioneret og var voldelig og truende.

I løbet af seks år blev det til 38 anbringelser i sikringscelle, ligesom han jævnligt blev roteret fra det ene fængsel til det andet. Desuden havde han sjældent samvær med andre.

- Man kan rejse det spørgsmål, om han ikke burde have fået hjælp til at håndtere de psykiske problemer, siger Benedicte Galbo.

- Svaret er for så vidt ja. Men problemet var, at det var umuligt at realisere i fængselsregi, fortsætter hun.

I Anstalten ved Herstedvester nægtede manden således at tale med en psykiater og at tage medicin.

At medicinere den plagede mand med tvang var heller ikke muligt. Årsag? Mangel på ressourcer.

- Der var ikke sundhedspersonale i weekender, siger advokat Benedicte Galbo.

Fængslerne kunne heller ikke få ham indlagt på "røde papirer", altså med tvang - for en psykiatrisk afdeling ville næppe kunne håndtere ham, lyder det.

Stævningen angår opholdet i fængsler fra 2003 og frem til maj 2009. Da fastslog en psykiater endelig, at den 43-årige er sindssyg. Derefter blev han flyttet til et hospital.

Men den første periode er forældet, og derfor bør sagen kun dreje sig om tiden fra januar 2006 og frem, mener kammeradvokaten.

Noget utraditionelt kom retsformanden til sidst i tirsdagens retsmøde med en besked direkte til den 43-årige. I selskab med to plejere har han opmærksomt fulgt den fire dage lange retssag.

- Vi heroppe er ikke i tvivl om, at du føler dig krænket. Det er vores problem nu at afgøre, om der også er sket en krænkelse i juridisk forstand, lød det fra landsdommer Karsten Bo Knudsen.

Dommen afsiges i juni.

/ritzau/